Cameron az utóbbi két évszázad legfiatalabb brit kormányfője

London - Tizenhárom évi munkáspárti kormányzás után, kedd estétől konzervatív miniszterelnöke van Nagy-Britanniának David Cameron személyében.

MTI

Cameron a Liberális Demokratákkal koalícióban állíthatja össze kormányát. Miniszterelnök-helyettese a liberálisok vezetője, Nick Clegg, aki egy ideig Magyarországról is tudósított.  
A 43 éves Cameront - aki az utóbbi két évszázad legfiatalabb brit kormányfője - kedd este bízta meg II. Erzsébet királynő az új brit kormány megalakításával, miután a konzervatívok - jóllehet abszolút többség nélkül - megnyerték a múlt csütörtökön tartott parlamenti választásokat.
Előtte Gordon Brown, az eddigi munkáspárti miniszterelnök járt az uralkodónál, és benyújtotta lemondását. Brown közölte, hogy a Labour éléről is azonnali hatállyal távozik. 
   

David Cameron a Buckingham-palotából a Downing Street-i miniszterelnöki rezidenciához hajtatott, ahol hivatalosan bejelentette, hogy elfogadta a kormányalakítási megbízást.
Hozzátette: kormányát a Konzervatív Párt és a Liberális Demokraták "teljes körű koalíciójával" kívánja megalakítani.
A múlt heti brit parlamenti választásokon - 36 év óta első ízben - egyik nagy párt sem szerzett abszolút többséget a londoni alsóházban. A Munkáspárt 1997-es elsöprő választási győzelme óta ellenzékben politizáló konzervatívoké lett a legnagyobb frakció, de ahhoz nem elégséges a létszáma, hogy a toryk önállóan többségi kormányt alakíthassanak. 
Ebben a helyzetben Cameron a harmadik legnagyobb parlamenti erőt alkotó Liberális Demokratákat kérte fel kormányalakítási tárgyalásokra. A vasárnap kezdődött egyeztetések kedd este fejeződtek be, de Cameron kormányalakítási megbízatásának pillanatában is tartott még a liberális párt vezető testületeiben a tárgyalóküldöttségek által kidolgozott koalíciós megállapodás-tervezet jóváhagyási folyamata.
Ez szerda hajnalban ért véget, miután a Liberális Demokraták új parlamenti frakciója, valamint a párt legfelső irányító testülete, a szövetségi végrehajtó tanács meghallgatta a tervezetet, majd hosszas szavazási procedúra után egyaránt elfogadta azt.

Az uralkodó mindazonáltal már ez előtt külön jóváhagyta Clegg miniszterelnök-helyettesi megbízatását.
Az új brit miniszterelnök-helyettes - aki politikusi karrierje előtt, a Financial Times megbízásából egy ideig Budapestről küldött tudósításokat a kelet-európai gazdasági reformfolyamatokról - első, szerda hajnali nyilatkozatában  kiemelte: Nagy-Britanniának nem csupán új kormánya, de új típusú kormánya is van. 
Ez egyenes utalás volt arra, hogy a II. világháború óta első ízben alakul koalíciós brit kabinet. 
Clegg közölte: reményei szerint ez új, sokszínű, plurális politika kezdetét is jelenti, olyanét, amelyben különböző meggyőződésű politikusok az ország érdekében túllépnek nézeteltéréseiken.
A konzervatív-liberális koalíció megalkotásához máris sarkalatos nézetkülönbségeket kellett áthidalnia a két pártnak.
Az erőteljesen EU-párti liberálisok például belementek, hogy a most kezdődő parlamenti ciklusban nem törekszenek az euró nagy-britanniai bevezetésére, amiről a konzervatívok hallani sem akarnak. Cameron a választási kampány idején rendezett miniszterelnök-jelölti tévéviták egyikén kijelentette: ha ő lesz a következő miniszterelnök, Nagy-Britannia "soha" nem lép be az euróövezetbe.

A liberálisok vállalták, hogy nem ellenzik a tengeralattjárókra telepített önálló brit atomütőerő felújítását. A konzervatívok ennek fejében elfogadták a program költségeinek szigorú felügyeletét. 
Mindemellett - legalábbis erre a parlamenti ciklusra - letettek adóreform-programjuk egyik sarkalatos eleméről, az örökösödési illeték alsó értékhatárának jelentős emeléséről is.
A konzervatívok 2007-es éves kongresszusukon jelentették be, hogy kormányra kerülésük esetén több mint a háromszorosára, 300 ezer fontról egymillió fontra emelik az örökösödési adó alá eső ingatlanok alsó értékhatárát.
Megállapodás született arról is, hogy a parlamenti ciklusok idejét öt évben rögzítik. A jelenlegi választási törvény csak azt írja elő, hogy két választás között legfeljebb öt év telhet el, de ezen belül a mindenkori kormányfő indoklás nélkül bármikor új választásokat írhatott ki.
A módosítás azonnali érvényű lesz, vagyis a tervezet szerint a következő választásokat 2015 májusában tartják.
A konzervatívok megígérték azt is, hogy népszavazást írnak ki a Liberális Demokraták által szorgalmazott választási reformról.  
Az új kormány első, hivatalosan megerősített tagjai között van a konzervatív George Osborne, aki a pénzügyminiszteri tisztséget töltheti be, a szintén konzervatív William Hague, aki külügyminiszter lesz, és Liam Fox, aki - ugyancsak a toryk színeiben - a védelmi tárcát irányítja majd.
A kabinetnek a tervek szerint öt liberális tagja lesz.
Gordon Brown eddigi miniszterelnök családjával együtt kedden már ki is költözött a Downing Streetről - ahol pénzügyminiszterként és miniszterelnökként összesen 13 évig lakott -, és repülőgéppel skóciai választókörzeti otthonában utazott. 
Brown, aki 1983 óta parlamenti képviselő, a korábbi hírekkel ellentétben képviselői mandátumát egyelőre megtartja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!