Árvíz után fertőtlenítés

Fejér megye - Bár elverte a port (ha volt) a hétvégén néhány futó, de sok esővel érkező zápor, a megyei vízhelyzet javulóban. Több településen már fertőtlenítenek.

- Baracskán visszatért az élet a rendes kerékvágásba, már csak a Széchenyi utcában szivattyúznak - mondta el Boriszov Zoltán polgármester hétfőn délután. A Váli-víz is medrében folyik, de a maga vízállás miatt, a közlekedőedény elven a baracskai kertekben is ugyanolyan magas a talajvíz, mint a patakban. Kedden már lesz tanítás az iskolában, minden út és gyaloghíd száraz lábbal járható.
 A hétfő reggeli szemlén körbejárta a községet a polgármester a szakemberekkel, mindenütt folyik a fertőtlenítés, az elöljáróság eljuttatta az ÁNTSZ írásbeli tájékoztatóját a tennivalókról, fertőtlenítés, takarítás, fertőzés-elhárítás mikéntjéről.
 - A Vízügyi Igazgatóság ígéretet tett arra, hogy a jövőbeni esetekre nézve felmérik, mi a teendő a Váli-vízzel - tette hozzá a polgármester. - Az ár levonultával szemügyre veszik, milyen mulasztás játszott közre a ritka természeti csapás mellett a történtekhez.
  
 Bicskén még homokzsákok fogják körül a halastavakat, de már mindegyiknek visszatért a medrébe a korábban kiszökött víz - tájékoztatott Gótzy Kornélia, gazdasági irodavezető. A hatórás figyelőszolgálatot még fenntartják, de már sehol nincs közvetlen veszély. A fertőtlenítést pénteken elkezdték, s folyamatosan végzik. A vízzel borított Bogya Károly utca szárad a napsütésben, nagyteljesítményű gépek fújták végig a talajt nátriumhipokloridos vízzel. Ez gyakorlatilag a hypó néven is ismert háztartási szer, amelyből családonként és házanként 2-4 litert osztott szét az önkormányzat az érintett területeken.
 A Szent László-víz is megszelídült, noha szombaton és vasárnap is megnyíltak még az ég csatornái délutánonként.  . A  fehérvárcsurgói tározó hétfői vízállása 631 centiméter, kaptuk a hírt  a vízügyesek ügyeletétől. A vízeresztésnek köszönhetően 16 centit  ment lejjebb a vízszint.  Balinkán is megkezdődött az apadás. A Velencei-tónál  is lassan engedik ki a vizet, a tó vízállása 178  centi. A fehérvári Hármas hídnál  a vízállás hétfőn 143 centi volt, a pátkai tározó szinte állandósult, 563, a zámolyié enyhén emelkedett, 444  centiméter.  A  Nádor-csatornán még él a II. fokú belvízvédelmi készültség, állandósult a vízszint.
A Duna melletti helyzet  sem változott jelentősebben, Adonynál még érvényben van a II.  fokú belvízvédelmi készültség,  a szivattyútelep itt is 24 órában üzemel.     Az előrejelzések szerint a folyó vízszintjének emelkedése  miatt a megyében, de lenti szakaszokon is több hétig fenn kell tartani a belvizes készültséget, a figyelőszolgálatot.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!