Fejlesztik a sürgősségi betegellátást a Szent György Kórházban

Székesfehérvár - Aláírták azt a támogatási szerződést, amely biztosítja a Szent György Kórházban a sürgősségi betegellátás fejlesztését, az ehhez kapcsolódó eszközbeszerzést. A beruházás jövőre lesz kész.

Kovalcsik Katalin

Hatszáz millió forintos fejesztés várható  a Fejér Megyei Szent György Kórházban, amely teljesen megújítja a  sürgősségi betegellátást.  A  támogatási szerződés csütörtöki aláírásán részt vett Székely Tamás  egészségügyi miniszter.

- A fejlesztéshez körülbelül  537  millió forintot nyert az Európai Uniós pályázaton az intézmény,  10 százalékos önrészt,  50 milliót kell hozzátennie a fenntartónak, a megyei önkormányzatnak - mondta a miniszter Balogh Ibolya, megyei elnökasszony  köszöntője után.  -  Ebből az összegből  meg tudják újítani  a tejes sürgősségi ellátást, amely jelenleg 22 ágyon, az országban szinte a  legrégebben működő  ellátórendszer. Az eszközparkja meglehetősen  elavult, szükséges a teljes cseréje. A kétfordulós  pályázatot tavaly nyáron írtuk ki,   harminc fölötti intézmény jelenkezett rá, a második fordulóban  22 nyertest  hirdettünk. A  fehérvári volt  tizenegyedik szerződés, amelyet aláírtunk.
A póluskórházzal kapcsolatosan a miniszter elmondta, hogy van  egy alternatív pályázati lehetőség, amely a struktúraváltó kórházakról szól, ebben van  egy úgynevezett B komponens, amelyre a fehérvári kórház pályázott.
- Ha jól tudom egyedüliként, és amelyen nagyságrendileg azonos, vagy hasonló  összeghez lehet jutni, mint a póluskórházi pályázaton - folytatta Székely.  -  Ha legalább  olyan jó pályázatot  írtak és adtak be, mint a sürgősségi, van esély a nyerésre. Alapvető uniós szabály, egy célra egy pályázat  lehet sikeres.  A kórház menedzsmenjének el kell majd  döntenie, ha nyer az utóbbin,  elfogadja azt, vagy tovább folytatja a jogorvoslati eljárást az előzővel kapcsolatosan.
Az ország az uniós csatlakozás óta közel 460 milliárd forintot nyert  az egészségügyi ellátásokra. A miniszter elmondta, a járóbeteg ellátás keretében 23 szakellátó épül. Az eddigi időszakban és a 2013-ig tartó fejlesztési időszakban az egészségügy  teljes infrastrukturális ellátását lehet fejleszteni.
Az egészségügyi bírság intézménye csütörtöktől él,  bevezetésére azért volt szükség, mondta a miniszter, mivel vannak területek, ahol a hatályos jogszabályokat nem tartják be.  Jelenleg az ANTSZ végzi az egészségüggyel kapcsolatos ellenőrző munkát. Eddig nem volt jogosítványa arra,   ha például  a levegő minőségére vonatkozó  jogszabályokat betartásában  találtak kifogásokat. Leveleztek, ezután bírságot szabnak ki, amely 30 ezer forinttól ötmillióig terjedhet.   Ha az érintettek nem akarnak fizetni, akkor kénytelenek lesznek betartani a szabályokat.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!