Csokoládé torta, csigatészta grófi receptek alapján

Iszkaszentgyörgy - A hét végén grófi süteményeket is lehetett kóstolni a falunapon. A recepteket egy 1930-ban kiadott könyvből gyűjtötték, Dusanek Józsefné hagyatékából.

J. Mező Éva

Zsuzsi kedvence, a finom csokoládé torta a bemutatón egy pillanat alatt elfogyott. A ma használt receptekkel összevetve kapunk némi ötletet a régi időkből. A receptet szép nyelvezete és a megvalósítás fortélyai miatt szó szerint közöljük: 10 deka vajat egy tálban habverővel habosra keverünk 8 deka porcukorral. Egyenkint hozzákeverünk 9 tojássárgáját, azután 12 deka jó csokoládét, melyet előzőleg a sütőben langyosra, azaz puhára melegítettünk, és 3 deka kakaóport. 6 tojásfehérjéből habot verünk, hozzákeverünk 2 deka porcukrot és egy késhegynyi törött fahéjat. Ezen kemény habot óvatosan hozzávegyítjük a masszához egy főzőkanállal, és belevegyítünk még 10 deka piskótamorzsát. Gyengén vajazott és lisztezett tortaformába öntve, mérsékelt tűznél 45-50 percig lassan megsütjük. A sütőből kivéve lisztezett szitára borítjuk. Ha teljesen kihűlt, két részre vágva megkenjük jó sárgabarackízzel, felül szintén megkenjük és csokoládéöntettel bevonjuk.

A falunapon a másik kedvenc a csigatészta volt. A vajjal hajtogatott élesztős tésztát megfelelő vékonyra (körülbelül ceruzavastagságúra) kinyújtjuk. A lehetőleg széles és körülbelül 14 centi keskeny tésztalapot megkenjük olvasztott vajjal, behintjük reszelt csokoládéval és darált dióval, beszórjuk fahéjas cukorral és mazsolával, összesodorjuk, azután a tekercsből ujjnyi széles darabokat vágunk le. Vajazott tepsire fektetjük, tojással megkenjük, fél óráig kelesztjük és pirosra megsütjük.

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

Zsuzsi kedvence, a finom csokoládé torta a bemutatón egy pillanat alatt elfogyott. A ma használt receptekkel összevetve kapunk némi ötletet a régi időkből. A receptet szép nyelvezete és a megvalósítás fortélyai miatt szó szerint közöljük: 10 deka vajat egy tálban habverővel habosra keverünk 8 deka porcukorral. Egyenkint hozzákeverünk 9 tojássárgáját, azután 12 deka jó csokoládét, melyet előzőleg a sütőben langyosra, azaz puhára melegítettünk, és 3 deka kakaóport. 6 tojásfehérjéből habot verünk, hozzákeverünk 2 deka porcukrot és egy késhegynyi törött fahéjat. Ezen kemény habot óvatosan hozzávegyítjük a masszához egy főzőkanállal, és belevegyítünk még 10 deka piskótamorzsát. Gyengén vajazott és lisztezett tortaformába öntve, mérsékelt tűznél 45-50 percig lassan megsütjük. A sütőből kivéve lisztezett szitára borítjuk. Ha teljesen kihűlt, két részre vágva megkenjük jó sárgabarackízzel, felül szintén megkenjük és csokoládéöntettel bevonjuk.

A falunapon a másik kedvenc a csigatészta volt. A vajjal hajtogatott élesztős tésztát megfelelő vékonyra (körülbelül ceruzavastagságúra) kinyújtjuk. A lehetőleg széles és körülbelül 14 centi keskeny tésztalapot megkenjük olvasztott vajjal, behintjük reszelt csokoládéval és darált dióval, beszórjuk fahéjas cukorral és mazsolával, összesodorjuk, azután a tekercsből ujjnyi széles darabokat vágunk le. Vajazott tepsire fektetjük, tojással megkenjük, fél óráig kelesztjük és pirosra megsütjük.

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A falunapon a másik kedvenc a csigatészta volt. A vajjal hajtogatott élesztős tésztát megfelelő vékonyra (körülbelül ceruzavastagságúra) kinyújtjuk. A lehetőleg széles és körülbelül 14 centi keskeny tésztalapot megkenjük olvasztott vajjal, behintjük reszelt csokoládéval és darált dióval, beszórjuk fahéjas cukorral és mazsolával, összesodorjuk, azután a tekercsből ujjnyi széles darabokat vágunk le. Vajazott tepsire fektetjük, tojással megkenjük, fél óráig kelesztjük és pirosra megsütjük.

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A falunapon a másik kedvenc a csigatészta volt. A vajjal hajtogatott élesztős tésztát megfelelő vékonyra (körülbelül ceruzavastagságúra) kinyújtjuk. A lehetőleg széles és körülbelül 14 centi keskeny tésztalapot megkenjük olvasztott vajjal, behintjük reszelt csokoládéval és darált dióval, beszórjuk fahéjas cukorral és mazsolával, összesodorjuk, azután a tekercsből ujjnyi széles darabokat vágunk le. Vajazott tepsire fektetjük, tojással megkenjük, fél óráig kelesztjük és pirosra megsütjük.

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A süteményekhez adandó só mennyiségét a régi receptkönyv így határozza meg: "gondolatnyi".

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A porcukrot a grófi konyhán selyemszitán, vagy szűrőruhán szitálták egészen finomra .

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A kisült piskótát lisztezett szitára borították és hagyták kihűlni.

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

A receptkönyv ajánlata a krém készítéséhez: "a forgalomban kapható mártó gyurma a legjobban megfelel a krém készítésének és a legállóképesebb". A talányos elnevezésű alkotórészt tunkmassának is emlegették, tejszínbe keverték.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!