Szörnyű látvány: madártetemek a városhatárban

FMH - Megmérgezhették azokat az egerészölyveket, amelyeket egy olvasónk talált múlt héten. Tiltott szerre gyanakszik a szakember, de a célpont vélhetően róka volt.

feol.hu

Több, Magyarországon védettnek számító egerészölyv elhullását jelezte egy olvasónk. A Csalapuszta területén talált ragadozók egyikének karmai közt még egy baromfifej is volt - állítja olvasónk, ami alapján mérgezésre gyanakodott.
Az egerészölyv az ország egyik leggyakoribb ragadozó madara, eszmei értéke 10 ezer forint. Elhullása esetén a rendőrség csak akkor vizsgálódik, ha 100 ezer forint feletti értéket képvisel az ügy, ekkortól számít ugyanis bűncselekménygyanúsnak. Ám ebben az esetben nem érte el a határértéket az eset, ugyanis hat madárról és két rókáról van szó - ezt már Csihar László, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának tájegységvezetője mondta el, aki maga is ismeri az ügyet. Sőt, hamarosan begyűjti az egy hete talált tetemeket is.
- Természetvédelmi szabálysértési eljárást indítunk - mondta a szakember, akinek tapasztalatai szerint egy tiltott listás növényvédő szer lehet a ludas, amit valamilyen állati dögbe tesznek. Ezt eszi meg az áldozat (s tegyük hozzá: ez lehet akár egy gyanútlan kisgyerek is!).  Kérdésünkre, hogy toxikológiai vizsgálatot végeznek-e az elhullott tetemeken, a szakember azt mondta, nem érdemes.  Tekintve, hogy vélhetően pár hete elpusztult madarakról van szó, a méreganyag már nem lenne kimutatható. Az első egy-két nap után lebomlik a szer - mondta Csihar László.
A terület a Széchenyi Zsigmond Vadásztársasághoz tartozik, amelynek vezetője, Sénig István  nem hallott az esetről, noha korábban a rendőrség megkereste más, hasonló ügyben. A társaság vezetője hozzátette: ők nem irtanak ezzel a módszerrel rókát, legfeljebb kilövik őket. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!