Szombathelyre költözik a húsz éves Mediawave

FMH - Az eddig jól megszokott és belakott Győr helyett idén új helyen kell keresni a Mediawave fesztivált, amelynek összművészeti programjai három hétvégén valósulnak meg.

MTI

Győr helyett Szombathely ad otthont idéntől a Mediawave fesztiválnak, amelynek rendezvényei április 30-tól május 8-ig zajlanak a vasi megyeszékhelyen, majd május 13. és 16. között Őriszentpéteren és az ausztriai Rudersdorfban folytatódnak - közölte szerdai beharangozó sajtótájékoztatóján Szombathelyen Hartyándi Jenő főszervező.

A fennállásának huszadik évfordulóját idén ünneplő összművészeti fesztiválnak a megújulás lehetőségét hozta, hogy új helyszínekre költözik, ezért új koncepció mentén igyekeznek megtölteni a rendelkezésükre álló három hétvégét - emelte ki Hartyándi Jenő.
A hagyomány tiszteletét szem előtt tartva, de mindig az újat keresve, a modern irányzatokat is bemutatva a Mediawave továbbra is elsősorban a filmre és a dzsessz, etno- és népzenére támaszkodik, de igyekszik egymást kiegészítve összekapcsolódni a befogadó város értékeivel, így a Mediawave ideje alatt zajlik majd a Szombathelyen komoly hagyományokkal rendelkező a tánc vilgnapi eseménysorozat is.

Az idei Mediawave-re 1173 filmet neveztek 81 országból, a versenyprogramban 8 nagyjátékfilm, 18 kisjátékfim, 22 animációs film, 12 úgynevezett kísérleti alkotás és 12 dokumentumfilm versenyez. Az idén 20. születésnapját ünneplő fesztiválon nosztalgiázhatnak is az érdeklődők, hiszen a Mediawave történetének 20 legjobbnak ítélt alkotását is levetítik.
Hartyándi Jenő elmondta még: az első hétvégén a zene, a másodikon a filmszakmai programok, míg a harmadikon az Őrségben tartott programon az öko-dzsessz rendezvények állnak majd a középpontban.
A nemzetközi zenei fesztiválon a filmprogram kiegészítéseként fellép a Messer Chups, Franca Masu énekesnő, Gil Scott-Heron és a Baba Zula együttes is.
Természetesen idén is folytatódik a Mediawave elmaradhatatlan részeként a nemzetközi ifjúsági művészeti műhely, ahol fiatal filmesek, fotósok készíthetik el alkotásaikat, vitatkozhatnak egymással, kapcsolódhatnak be a közös műhelymunkába.
A sajtótájékoztatón Ipkovich György, Szombathely szocialista polgármestere üdvözölte, hogy a Mediawave Győrből Szombathelyre tette át székhelyét, a fogadtatás szavai szerint egyértelműen pozitív volt, ezt jelzi az a tény, hogy a város képviselőtestülete egyhangúlag fogadta el a fesztiválnak megítélt 20 millió forintos támogatást, ami a költségek egynegyedét teszi ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!