Szabó Krisztiánt köszöntötték

Székesfehérvár - Warvasovszky Tihamér polgármester és Horváth Miklós Csaba sportbizottsági elnök kedden köszöntötte a városházán Szabó Krisztián sakknagymestert.

zaol.hu

A sakkozók és a sportág barátai  számára örökké emlékezetes dátum marad 2010. február 21.: a franciaországi Cappelle la Grande-ban rendezett nyílt nemzetközi  sakkversenyen a fehérvári Szabó Krisztián, a Vesta Sport 20 éves sakkozója harmadszor, immár  végleg teljesítette a nemzetközi nagymesteri  normát. Így övé a dicsőség, hiszen Fejér megyéből és Székesfehérvárról elsőként szerezte ezt meg.  Ennek alkalmából Warvasovszky Tihamér polgármester  (egyben a Fejér Megyei Sakkszövetség elnöke) és Horváth Miklós Csaba, a fehérvári sportbizottság elnöke kedden fogadta és köszöntötte a városházán Krisztiánt, aki a pályafutását 6 éves korától pátyolgató  édesapjával, Szabó Istvánnal érkezett.

A hivatalos köszöntő után a polgármester  felelevenítette a 14 évvel ezelőtti emlékeit, amikor megismerte Krisztiánt: "Emlékszem, magabiztosan, izgalom nélkül, mosolyogva győzött már akkor is a mérkőzésein. Nagyszerű eredményekkel büszkélkedhet, s jellemző, hogy ezek csak három, sűrűn teleírt oldalon férnek el. Büszkék vagyunk  Krisztiánra, akinek az eddigi  pályafutásáért a szüleinek is kijár a köszönet." Horváth Miklós Csaba a közvélemény és a sporttársadalom nevében gratulált, mint mondta, szükség van az olyan fiatal példaképekre is, mint az első nagymesterünk.
Aki viszont alig pihenhette ki magát Franciaország után, hiszen egy újabb, de még sokkal keményebb verseny, a horvátországi Rijekában szombaton kezdődő felnőtt Európa-bajnokság vár rá.
- Szombaton kezdődik és március 19-én fejeződik be az Eb, ahol az eddigi nevezések szerint 423 indulója  lesz a kilenc  fordulós  viadalnak. A napokban  megjelent  a legfrissebb FIDE Élő-pontszámot tartalmazó  lista, azon  én 2513 ponttal  szerepelek, s jelen állás szerint a 170. kiemelt vagyok.  Nem tartok semmitől, nyugodt és felszabadult játékkal Rijekában  is 1013 Élővel szeretném gyarapítani a pontjaim számát. Az erősebb ellenfeleknek  is nekimegyek, de természetesen ésszel és óvatos játékkal. Nagyon jó lenne és nagyon szeretnék győzni az Eb-n egy nálam erősebb nagymester ellen, mert az újabb áttörést jelente pályafutásomban - mondta bizakodva Szabó Krisztián.
A mezőny erősségére jellemző, hogy 9 sakkozó rendelkezik 2700 feletti pontszámmal, így az első helyen kiemelt honfitársunk, Almási Zoltán (2720). Sok magyar sakkozó  indul az Eb-n, így a többi között Berkes Ferenc, Balogh Csaba, Erdős Viktor,  Gyimesi  Zoltán,  Ruck Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!