Vandál sorozatbetörők - egyiküket ujjlenyomata buktatta le

FMH - A rendőrség három férfit fogott el, egyiküket ujjlenyomata buktatta le azután, hogy társaival Csákberényben több hétvégi házba is betört. A tettesek nemcsak loptak, hanem olykor még törtek-zúztak is az ingatlanokban, jelentős kárt és bosszúságot okozva.

feol.hu

A Móri Rendőrkapitányságon még 2008. januárjában indult nyomozás egy Csákberény, Öreghegyi szőlőhegyen történt hétvégi ház betörés ügyében. Az elkövetők az ablakot betörve és a zsalugátert kifeszítve ruhaneműket vittek el. A lopási kár mindössze kétezer forint volt, de a rongálási kár már 100.000 forintot tett ki. Mint kiderült, a környéken további négy hétvégi házat törtek fel az ismeretlenek, de a kutatást követően azokból nem vittek el semmit. A móri bűnügyi helyszínelők ujjlenyomatot vettek, amelyről később kiderült: azonos egy 20 éves zámolyi férfi ujjlenyomatával, akit  még 2009-ben kaptak el, szintén betörés miatt.

Mivel a régebbi, és az elmúlt hétvégi, csákberényi betörések között hasonlóság mutatkozott, az is egyértelművé vált, hogy a bűncselekményt ugyanazok követték el. A 20 éves zámolyi H.L.-t kedden reggel ugyanazon településen élő nagymamájánál fogták el a móri rendőrök, kihallgatása során mind a három bűncselekmény elkövetésével meggyanúsították. A fiatalembernek két fiatalkorú társa is volt a betörések elkövetésénél, és terhükre róható a három csákberényi betörésen túl további nyolc, szintén csákberényi, illetve zámolyi hétvégi ház feltörés is. A 16, valamint a 17 éves fiataloknál tartott házkutatás során a nyomozók számtalan olyan tárgyat – többségükben műszaki cikket – találtak, amelyek a betörésekből származnak. A rendőrség szerint jóval több is lehet a trió számlájára írható hétvégi ház feltörések száma.

A három fiú – akik az eddigi adatok szerint biciklivel jártak a környékre betörni - sok esetben ok nélkül rongált is az ingatlanokban. Volt, ahol nagyobb kárt okoztak, mint amekkora értéket elvittek. Több pincébe betörve pusztán heccből kifolyatták a vörösbort, és volt olyan ház is, ahol kalapáccsal szétvertek egy a telefont. A bűncselekmények akkor nagy felháborodást váltottak ki, mind a csákberényi, mind a zámolyi hétvégi ház tulajdonosok körében. 

A három személy közül a két büntetlen előéletű fiatalkorú szabadlábon védekezik, míg 20 éves felnőtt korú társuk – aki korábban súlyos testi sértés elkövetése miatt már volt büntetve, illetve a Székesfehérvári Rendőrkapitányságon tavalyi évben szintén betöréses lopás miatt folyt vele szemben büntetőeljárás - jelenleg bűnügyi őrizetben van. A móri rendőrök kezdeményezik előzetes letartóztatását az ügyészségen - közölte Németh-Kész Mónika rendőrségi szóvivő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!