Méltányosság vagy túlzott kegy?

Székesfehérvár - Méltányos lenne a szennyvízberuházás terheinek csökkentése? Egy javaslat nyomán vizsgáltuk.

Tihanyi Tamás

Az elmúlt évtizedekben az a 2800 fehérvári háztartás, amelynek még mindig nem megoldott a csatornázottsága, jelentős összeget fizetett a keletkezett szennyvíz elszállításáért.  Róth Péter és Vargha Tamás,  a Fidesz-frakció tagjai szerint a városvezetés tehetetlensége miatt volt jelentős a többletköltség a már csatornázott lakásokkal szemben. Ezért úgy gondolják, méltányossági alapon  ezt a többletet a város ismerje el, s ha jelképesen is, de kompenzáljon. A sajtó előtt javasolták, hogy magánszemélyek esetén az egy érdekeltségi egységre jutó befizetés összegének 20 százalékát az önkormányzat vállalja át, így a 150 ezer forintos kötelezettség helyett  120 ezer forint terhelné a családokat.  Knizse Gyula, a beruházás társulásának  elnöke, az MSZP-frakció tagja erre  úgy reagált: a szocialisták  nem vetik el elsőre a javaslatot, de megvizsgálják, hogy annak terhei nem jelentenek-e veszélyt a város gazdálkodására. Knizse    szerint a 150 ezer forintos összeg már eleve méltányos.  
  -Tudniuk kell a lakóknak, hogy a városnak mintegy 850 millió forintjába kerül a projekt  - mondta  Knizse Gyula.  Úgy gondolja, a város ezt az összeget eleve azoknak az embereknek az életminőség-javítására fordítja, akik eddig hátrányt szenvedtek. Ami pedig az érdekeltségi egységet illeti: a kilencvenes évek végén kezdődött szennyvízberuházások idején 70 ezer forint volt ez az összeg,  ami mai áron 220-250 ezer forintnak felelne meg.  A 150 ezer forint ezért, ehhez képest  már  csökkentett díj. Szigli István, a közgyűlés városfejlesztési bizottságának elnöke   jogosnak tartja a Fidesz felvetését, hiszen  az érintetteket  egyszerre (van, akit már jó ideje)  terheli   a szippantás ára, és az induló  beruházás rá  eső része.
 A javaslat várhatóan január 28-án kerül a közgyűlés elé. Lapunk egyébként úgy tudja, hogy  a beruházásban érintett  többi településen 200 ezer forint feletti érdekeltségi egységgel számolnak.   

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!