Megölte kisfiát, majd kamionba hajtott - a tavalyi év legszörnyűbb balesetei

Fejér megye - Év végi visszatekintéseink közben nem mehetünk el az igazán tragikus események mellett. A halálos balesetek közül a legjellemzőbbekről emlékezünk meg.

feol.hu

Sokan értetlenül álltak annak a férfinek az esete előtt, aki január 23-án Rácalmásnál autójával követett el öngyilkosságot: egy kamionba futott bele.   Később kiderült: megfojtotta négyéves kisfiát, nem akarta, hogy a gyerek  válni készülő feleségéhez kerüljön. Nehezen  magyarázható egy 54 éves férfi esete is: december 4-én szabadult a baracskai börtönből, még aznap kiült a főútra, ahol egy autó elütötte    a kórházban meghalt.
Tragikus véletlenek szintén okoztak baleseteket az elmúlt esztendőben is. Április 24-én egy lovas kocsi utasa halt bele sérüléseibe Lepsénynél, egy személyautó visszasorolás közben, oldalról sodorta bele a szekeret az árokba. Dunaújvárosban június 2-án egy 82 éves sofőr vezetés közben lett rosszul, emiatt Wartburgjával egy vasúti híd pillérének ütközött - a férfi azonnal életét vesztette. Július 19-én Nagykarácsony közelében, az út mellett állt le pihenni egy biciklis, kulacsából inni próbált, a vizet azonban félrenyelte, és megfulladt. Szeptember 3-án egy teherautóról levált fékdob alkatrész okozott halálos balesetet Perkátánál, az útról visszacsapódó tárgy megölte az arra haladó autó egyik utasát.

Előfordultak szerencsés esetek is: szeptember 19-én egy motoros torkát darázs csípte meg Ercsinél, az árokba fordult, életét a véletlenül arra járó  fehérvári Szarvas József sebész főorvos rögtönzött gégemetszéssel mentette meg.
A legtöbb halálesetet a frontális ütközések okozzák, gyakran utólag kell kideríteni, miért tért át a jármű a szemközti sávba. A felsorolás nem teljes: január 20-án Seregélyes és Szabadegyháza között autó ütközött a Volán járatával, a vezető szörnyethalt. Március 11-én Előszállásnál egy kamion szinte legyalulta a vele szemben érkező autót.  Az év legsúlyosabb közlekedési balesete következett be december 14-én Dégnél, egy százötvennel közlekedő autó frontálisan ütközött egy mikrobusszal, a kocsiban ülő három férfi azonnal meghalt.
Hiába magas a megengedett sebesség, az autópályákon sem életbiztos a közlekedés. Május 15-én az M7-es pázmándi szakaszán egy autó hátulról belehajtott a kamionba, biztonsági öv híján a vezető életét vesztette. Június 24-én egy román jármű utánfutója szabadult el az M1-esen, a neki ütköző autó sofőrje életét vesztette. Hat kilométeres sor alakult ki július 31-én az M1-esen, amikor felborult egy  nitrolakkot szállító román teherautó. November 20-án 14 autó és 4 kamion ütközése okozott fennakadást.
A hatóság tekintélye néha nem elég: május 13-án Abánál egy rendőrautót szorított az árokba egy autós, mikor az gyorshajtás miatt üldözni próbálta. Néha a rendőr is hibás: október 18-án egy tiszthelyettes szolgálaton kívül elgázolt egy nőt a zebrán Dunaújvárosban, majd segítségnyújtás nélkül elhajtott, az asszony súlyosan sérült.
A hó és a jég olyankor is okozhatott bajt, amikor elvileg biztonságban érezhették magukat az emberek. Január 26-án Tárnoknál a tükörjég okozott balesetet: az útszakasz valamiképp kimaradt a sószórásból, egy gyermek súlyosan megsérült. Hiába volt csak nedves az idő január 29-én, a 81-es móri bekötője közelében egy részen le volt fagyva az út, itt halt meg az az autós, aki frontálisan ütközött egy kamionnal.
A durva elővigyázatlanság nem egyszer volt oka súlyos balesetnek. Se bukósisakja, se forgalmija nem volt annak a motorosnak, akit Felsőkörtvélyesnél holtan találtak egy árokban január 24-én.  Jóval 200 fölött, ittasan száguldozott sportkocsijával június közepén a 64-es főúton egy enyingi férfi, aki könnyű sérüléseket szenvedett, fiatal női utasa viszont szörnyethalt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!