Halálos gázolás: Hammer bevonult a fehérvári börtönbe

Székesfehérvár - Hammer István kisapostagi vállalkozó, aki 2005-ben ittasan és gyorsan hajtva halálra gázolt egy embert, január 4-én önként bevonult a székesfehérvári börtönbe.

Pekarek János

Hammer István január negyedikén reggel önként megkezdte büntetésének letöltését - tudtuk meg Gieszné dr. Boda Orsolyától,  a Fejér Megyei Bíróság szóvivőjétől.
Ahogyan arról lapunkban az elmúlt közel  öt év során rendszeresen beszámoltunk, Hammer 2005. május 20-án este fél tíz után néhány perccel ütött el egy negyvenhét éves, kézilabdameccsről hazatérő férfit a dunaújvárosi Vasmű úton: az áldozat a helyszínen meghalt. A székesfehérvári, illetve a Fejér megyei bíróságok két eljárás során foglalkoztak az üggyel.

Az első elsőfokú ítélet után (három év letöltendő fogházra ítélték a gázolót) másodfokon új eljárásra utasították a fehérvári bíróságot. Roppant alapos (helyszíni tárgyalással is kibővített) vizsgálat után tavaly tavasszal háromévi letöltendő szabadságvesztésre ítélték a kisapostagi vállalkozót. Ezt az ítéletet végül 2009. november 17-én másodfokon is megerősítette a megyei bíróság. Eszerint Hammer István ittasan és a megengedettnél gyorsabban hajtott a baleset előtti pillanatokban.
Az eset ritka nagy hullámokat kavart Dunaújvárosban. Sokan tudni vélték, hogy Hammer luxuskocsijában több, városszerte közismert személyiség: politikus, gazdasági vezetők ültek a baleset idején - akik elhagyták a helyszínt. Erre nézve azonban semmilyen adat nem merült fel, holott a rendőrség, a bíróság több tanút is meghallgatott, akik a történtek idején a helyszínen, vagy annak közelében tartózkodtak. Kritizálták a rendőrség munkáját is, akik pedig példátlan gyorsasággal jelentek meg a balesetnél: kirándulásból hazatérő, szolgálaton kívüli rendőrök kezdték meg a helyszín biztosítását, három-négy perccel a gázolás után. A jogerős ítélet megszületésekor pedig sokan vélték úgy, hogy Hammer egészségi okokra hivatkozva soha nem kerül  börtönbe.
- Hammer István december első napjaiban kapta meg úgynevezett behívóját a büntetésvégrehajtási bírótól - mondta lapunknak Gieszné dr. Boda Orsolya bírósági szóvivő.  Nem kért halasztást,  és január 4-én reggel bevonult a székesfehérvári Regionális Büntetésvégrehajtási Intézetbe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!