Ismét tüntetésre készülnek a tejtermelők

Székesfehérvár - A hazai érdekek érvényesítéséért, a tejhaszon igazságos elosztásért demonstrálnak kedden a földművelésügyi minisztérium épületénél.

Zsohár Melinda

Sokadszor tiltakoznak immár a magyar tejtermelők az alacsony felvásárlói ár ellen. Kétségeiket nem csökkenti a Gráf József miniszter által megígért mintegy nyolcforintos literenkénti támogatás sem, szögezik le az érintettek.
- Tavaly óta folyamatosan csökken a tej felvásárlói ára, a 95 forintról immár 55-60 forintra esett vissza  - hangsúlyozza Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács elnökhelyettese, Fejér megyei gazdálkodó. A Pusztavámi Tejszövetkezet Zrt. vezérigazgatója több ízben kifejtette, hogy nem a vásárlókat kívánják drágább fogyasztói árral terhelni, hanem a kereskedelemben tavaly óta megduplázódott árrésbeli nyereséget érzik méltánytalannak. A termelők nem győzik veszteségeiket, a hazai tejelő tehénállomány 190 ezer alá csökkent, levágják vagy külföldre eladják az értékes jószágokat. Az áruházláncok polcait elárasztja az olcsó, többnyire gyönge minőségű külföldi tej. Kedden a földművelésügyi minisztérium épülete előtt tiltakoznak, többszáz tejtermelőt várnak az országból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!