Valósággá válhat az álom: régi fényében tündökölhet a Károlyi-kastély!

FMH - Változatlanul állami tulajdonban maradt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, amelynek felújítása azonban egy magánszemélyhez kötődik. Károlyi György nem klasszikus befektető.

B. Kiss László


Károlyi György feleségével, Angelikával motorja az újjáépítésnek

Több mint 460 millió forintot nyert KDOP uniós pályázatán a Károlyi József Alapítvány,  a fehérvárcsurgói kastély felújításának befejezésére. A hír apropóján arra voltunk kíváncsiak, amiről   mindeddig talán kevesebb szó esett. Pedig a hamarosan régi fényében pompázó főúri rezidencia nem csupán kivételes kulturális értéket jelent: üzemeltetése egyben üzleti vállalkozás is. 

-  A kastély nagyon rossz állapotban érte meg a rendszerváltozást. A dilemma kezdettől az volt, hogy sem mi, sem az állami tulajdonban levő kastély ügyében illetékes hatóságok nem akartunk kastélyszállót csinálni az épületből, ugyanakkor az mindenki előtt világos volt, hogy a kulturális célú hasznosítás,  bármennyire is méltó az épülethez, csupán viszi a pénzt - mondja az 1946-os születésű Károlyi György, aki a feleségével, Angelikával kezdettől a motorja az újjáépítésnek. A megoldást a két funkció házasítása jelentette, amit  a Kulturális Találkozó Központok hálózatához  történt csatlakozás tett lehetővé.  A kulturális találkozó központok gondolata Franciaországban született meg, ott, ahol Károlyi György évtizedekig élt. A hálózathoz Magyarországon elsőként  és úgy tudni, mindmáig  egyedüliként csatlakozó  fehérvárcsurgói kastélynak négy feltételnek kell megfelelnie: a kiemelkedő  jelentőségű műemléket  a nagyközönség számára is látogathatóvá kell tenni, s a  kulturális események megrendezésén túl alkalmassá kell tenni bentlakásos rendezvények lebonyolítására is. Az utóbbi feltételnek az időközben elkészült 22 szállodai szoba, a konyha és étterem tesz eleget; ezek alapozzák meg annak  a lehetőségét, hogy a létesítmény idővel önfenntartóvá váljék.


A kastély egyik büszkesége a könyvtár
Fotók: Gregority Antal

- A  koncepció kidolgozása után a jogi helyzet tisztázása volt a következő lépés - mondja Károlyi György. Létrehozták a nagyapjáról, Fejér megye főispánjáról elnevezett Károlyi József Alapítványt, amely  együttműködési megállapodást kötött a kastélyt kezelő Műemlékek Állami Gondnokságával. Újabb mérföldkövet jelentett, amikor annak érdekében, hogy igénybe vehessék a Magyar Fejlesztési Bank kétmillió eurós hitelét, Károlyi György 2000-ben a feleségével részvénytársaságot hozott  létre, amelyet 150 millió forinttal tőkésítettek fel, a MÁG pedig átruházta a vagyonkezelési jogot az alapítványra. Ezt pedig a bank a jelzálog érvényesítése érdekében  vagyoni értékű jogként ismerte el. A hitel révén felgyorsult a felújítás.  Az eddig elvégzett beruházások értéke mintegy egymilliárdra forintra rúg - von mérleget Károlyi György. Ennek felét teszi ki az MHB hitele, negyede vissza nem térítendő támogatásokból áll, a maradékot pedig a saját pénzéből tette be az építkezésbe a Károlyi család.  A most elnyert támogatás révén újabb nagyméretű, reprezentatív, közösségi termeket állítanak helyre, ami más léptekű  hasznosítást tesz lehetővé.  Károlyi György elismeri: a működtetés még nem rentábilis, a deficitet saját zsebből fedezik. A vállalkozás  akkor kerül majd pénzügyileg egyensúlyba, ha a régi istállóépületben további szállodai szobákat alakítanak majd ki. De ez egyelőre még odébb van.


Károlyi György  a Fiat franciaországi képviseletének pénzügyi igazgatójaként tett szert üzleti tapasztalatokra. A pályázati önrész finanszírozását  a számlavezető bank is megtagadta. Nem volt egyszerű helyzet - meséli.  De az életképes projekt és az égető kényszer a reméltnél is kedvezőbb megoldást hozott. A mintegy 110 milliós önrészt végül is sikerült Károlyi Györgynek előteremtenie, ráadásul olyan konstrukcióban, hogy a tetemes összeget az alapítványnak nem kell visszafizetnie. Károlyi György szerint egyébként ha jó a projekt, akkor pénz is kerül rá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!