Festészet napja - Meseház és szerelmes sünik

Székesfehérvár - Szent Lukács a festők védőszentje, így aztán Lukács napján ünnepeljünk néhány éve a Magyar festészet napját.

Gábor Gina

Ebből az alkalomból a Pelikán Galériában fogadták a látogatókat a Székesfehérvári Művészek Társaságának tagjai. Pontosabban közülük mindössze ketten – bár többen is ígérték, hogy a jeles nap alkalmából bemutatják munkáikat, és a galériában dolgoznak készülő művükön, hogy a kíváncsiskodók láthassák, miként dolgozik egy-egy alkotó, miféle eszközöket, festékeket használ.

Pinke Miklós erre az alkalomra direkt úgy válogatott a művei közül, hogy láttassa a különféle technikákat: finom akvarelleket, olajképeket hozott és egy tusrajzot is, amely teával "megdolgozott" - azaz finoman sárgított - akvarell-papírra készült. De láttuk Pinke kedvenc foteljét, amelyet az alkotó vegyes technikával örökített meg. Pinke megkereste a galériában azt az ablakot, amelyből korábban elkezdte festeni egy képét, s úgy gondolta, itt az alkalom, hogy befejezze. Igaz, a kép megfestéséhez még egy verőfényes napon látott hozzá, amikor a szomszédos kávézó teraszán még napernyők ékeskedtek, de a belső udvar látványa még a borús őszben is szemet gyönyörködtető maradt.

Revák István a galéria másik termében telepedett le, hogy tanítványa, Noémi portréján dolgozzon. Azt tervezi, hogy hamarosan, a születésnapja alkalmából új kiállítással lep meg bennünket: portrésorozatot mutat be. Ő friss képeit is elhozta: nemrégiben két hetet töltött Lengyelországban, egy nemzetközi alkotótelep résztvevőjeként a Glucholazi nevű, gyönyörű kisvárosban, ahol több képet is készített: szívesen települt ki a városka utcáira festeni, de megörökítette a szálloda teraszáról elé táruló látványt is. A látogatók a festékekre, a festés technikájára is kíváncsiak: ő pedig szívesen, türelemmel magyarázza, miért használ porfestéket és tubusokban tárolt, krémes állagú festéket egyaránt.

Egészen másként ünnepelt szombat délután a Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza, amely ezzel a szlogennel buzdította festésre, rajzolásra a vállalkozó kedvűeket: "Mi adjuk a fehér falat, tegyél hozzá egy ecsetvonást!" A festészet napja alkalmából ugyanis közös alkotásra várták a gyerekeket és a felnőtteket.

A Művészetek Házában évek óta működik Szentes Ottokár képzőművész vezetésével a Derkovits kör, ahová jobbára a festéssel szívesen bíbelődő felnőttek járnak, ám nemrégiben - a képzőművészeti egyetemre járó fehérvári fiatalok vezetésével – létrejött a házban az Ifjúsági Start Műhely. Gosztola Kitti, Hegedűs Hanna Léna, Nemes Márton és Lakatos Áron felváltva jár haza szombatonként Budapestről, hogy foglalkozhasson a gyerekekkel, főként általános iskolásokkal. Nagyon lelkesek, jó témákkal, ötletekkel, a kortárs művészet bemutatásával igyekeznek fejleszteni a gyerekek kreativitását, s közben a különböző képzőművészeti technikákkal is igyekeznek megismertetni őket. Az MMK egyik felújított termében új helyet kaptak a művészeti körök: a műhely hatalmas fehér falát pingálták kedvük szerint igen elmélyülten gyerekek és a felnőttek, a Derkovits körből.

Csodálatos fákat, színes virágokat, meseházat, szerelmes süniket egyaránt láttunk a készülő faliképen. Ha a fehér falfelület a padlóhoz közeli helyeken elfogyott, a gyerekek az asztal tetején állva pingálták tovább a műveket.

A Start műhely állandó résztvevői mellett a Művészetek Házában működő - szintén gyerekek számára indított - animációs valamint tehetséggondozó kör tagjai is buzgólkodtak a falfestésben, s ezzel kedvet csináltak az alkotáshoz mindazoknak, akik csak erre az egyetlen programra, festészeti akcióra kukkantottak be a házba. Mert akadt gyerek, aki festés közben elárulta: ő például csak azért jött, mert a nővére mindenáron festeni akart, ám közben neki is megjött hozzá a kedve.


Fotó: Nagy Norbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!