Árulkodó jelek: így szúrhatjuk ki a hamis pénzt!

Székesfehérvár - Leggyakrabban a tíz, és a húszezer forintos címleteket hamisítják. Az UV lámpát nem mindenki használja, csak a fény felé emeli a pénzt, de vajon ez elég?

Törő Bálint

Gyakori hamisítási mód a kétezer forintos  húszezressé alakítása. Felszerelt laborokban a  kétezresből kémiai eljárással kivonják a   festéket, majd nagy felbontású tintasugaras nyomtatóval új  mintát printelnek rá. A nyomás gyakran pontatlan, a minta a bankjegy  felső széleihez csúszik.
 Mivel a papír jó, UV fényben az eredetihez hasonlóan  viselkedik. A gép alatt a  húszezresen esernyős pár látható, a hamisítványon azonban a kétezres kivehetetlen  kardot  tartó keze. Emellett a hamis húszezer forintoson  a Deák Ferencet  ábrázoló vízjel    helyett Bethlen Gábor látható. Megjelent a piacon   az új, tökéletesnek mondott hamisítvány, amit csak különleges szerkezettel lehet kiszűrni.
A fehérvári    bevásárlóközpont nem  mindegyik üzletében alkalmazzák a lámpát, pedig  az egyszerűtől a rendkívül sokoldalú szerkezetig bármelyik tipusút  meg lehet vásárolni. 
- Nem tartunk  ilyen eszközt - mondja az egyik bolt üzletvezetője  Szerintem nem volt még rá példa, hogy hamis pénzzel      fizettek nálunk, ügyelnek az alkalmazottak -  tette hozzá. A szomszédos    üzletben a kassza mellett ott van  az UV lámpa. - Mi csak  annyit tehetünk, ha hamis pénzt kapunk, hogy értesítjük a biztonsági szolgálatot  és  nem adunk vissza a húszezresből, megvárjuk   őket   - mesélte az üzletvezető. Meglepő,  de az üzletek   mellett a piaci árus is használ pénzvizsgáló lámpát.   Kezdetleges  szerkentyű, de hasznos - summázza az asszony,  miközben aláteszi az  egyik bankót, és nyugtázza: eredeti. A bankjegyautomata  elvileg nem adhat ki hamis pénzt, de volt már rá példa. Ha a pénz  eredetét  illetően kétség  merül fel, jegyzőkönyv kíséretében be kell   vonni, majd az MNB főosztályára küldeni. A valódiságát  a jegybank hivatott eldönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!