Elkezdődött a lomtalanítás - eddig elmaradt a guberálók rohama

Székesfehérvár - Az Öreghegy egyes részein megkezdődött a lomtalanítás, a kupacok kikerültek a házak elé. Az új módszernek köszönhetően idén talán tisztább marad a város.

Házi Péter

Amíg az elmúlt években általában tíz nap alatt lezajlott a városi lomalanítás, addíg idén ez nagyjából egy hónapot vesz igénybe. Ennek oka, hogy idén a családi házas övezetekben a lakókat postaládájukba tett papíron értesítik arról, hogy a konkrét utcában mikor lesz a lomtalanítás. Ezzel a kitett lomok nem hevernek napokon át az utcákon, s így a  remények szerint elejét lehet venni a guberálók tömeges érkezésének és  a kupacok széttúrásának.
Kedden az Öreghegy bizonyos utcáiban egyébként már megindult a lomtalanítás, a lakók kirakták kis kupacaikat a házuk elé. Körbejártuk az érintett utcákat, de a korábbi évek Zsiguli-áradatáthoz képest alig három-négy illegális lomgyűjtővel találkoztunk, akik békésen megfértek egymással, s túl nagy rendetlenséget sem csináltak.  Októberben a panelházas részek kerülnek sorra, ahol nem kupacokba kell  pakolni a lomokat, hanem gyűjtőkonténerek lesznek. Ettől ugyancsak azt reméli a Városgondnokság és a Depónia Kft., hogy nem lesz szemetes a város.
Ahhoz egyébként, hogy az utcára kitett hulladékhoz hozzányúljon bárki, hulladékkezelési engedély szükséges. Ha az önkormányzat kommunális irodája  bejelentést kap arról,  milyen autóval, honnan vittek el a lomot,  ötvenezer forintos  bírságot szab ki az önkormányzat az illetőre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!