Megemlékezés a Halesz-parkban

FMH - Az aradi vértanúk emléknapján a fehérváriak is rendszeresen megemlékeznek a haleszi-felkelés helyi áldozatairól, ma a fegyveres harc kirobbanásának napján az emlékezők koszorút helyeztek el Bory Jenő 1909-ben felavatott turul madaránál.

Tihanyi Tamás

Augusztus 10-én, három nappal a világosi fegyverletétel előtt mintegy kétezer helybéli ragadott fegyvert, hogy kiverje a városból a császári csapatokat. Az osztrákok védekezésül felgyújtották a környező házakat, s így a felkelés sikertelenül végződött, ám a császáriak sem győztek, hiszen kénytelenek voltak elvonulni Pákozd irányába. 
A megtorlás kegyetlen volt. Haynau táborszernagy parancsa értelmében a helyszínen elfogott - hazájáért és a szabadságért halni kész -  hat székesfehérvári polgári személyt augusztus 14-én Pesten „golyó és puskapor által” kivégezték. 23 éves volt közülük a legfiatalabb, 68 éves a legidősebb. Hatuk után húsz árva maradt, hiszen csak egyikük volt nőtlen. Havelka Ferenc, az egyik kivégzett így írt feleségének a siralomházból: „Legyen gondod gyermekeimre. Nyugodtan halok meg, mert a hazámért halok.” 

A Halesz-parkban a város a megye és a honvédség képviselőivel együtt helyezett el koszorút Bory Jenő turul madaránál.


Ma  a Halesz-parkban koszorúzással emlékeztek az egykori eseményekre

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!