Különös véradás: rokonok adták össze a műtétre valót

FMH - Rokonok, barátok adták össze olvasónk hozzátartozója számára egy súlyos műtéthez szükséges vért. Mégis egy napot halasztódott a beavatkozás.

Móré Erzsébet

- Amikor megtudtuk, hogy műtétre lesz szükség, a budapesti intézményben azt a tanácsot kaptuk, hogy - mivel rendkívül ritka vércsoportról van szó - próbáljunk magunk is gyűjteni, nehogy vérhiány miatt maradjon el az operáció - meséli olvasónk. Az egész rokonság, barátok, ismerősök, az ország minden részéből elmentek a helyi vérellátókba, összesen harmincnégyen adtunk vért. Végül egy napot mégis halasztódott a műtét, az Országos Vérellátó Szolgálat egyik vezetőjétől azt a választ kaptuk, valószínűleg az intézmények közötti kommunikációs zavar okozta a késedelmet. Igazából nem is panaszkodni szeretnék, csak megtudni: valóságos-e, hogy "címkézett vérek" vannak, vagy csak becsapás az egész? - kérdezi olvasónk, aki nevét azonban nem szeretné az újságban viszontlátni.

Mint megtudtuk, valóban léteznek címkézett vérek - hivatalosan  irányított véradásnak nevezik amikor konkrét személynek adnak vért akár rokonok, akár idegenek. Ilyen esetben egy többoldalas nyomtatványt töltetnek ki a véradókkal, ezen szerepel kinek, milyen céllal adják vérüket, azt mely intézményben mikor használják fel. Még azt is tartalmazza a kérdőív, hogy ki a beteg kezelőorvosa, illetve, hogy a donorok milyen kapcsolatban - rokoni, baráti, hozzátartozói, semleges - állnak a beteggel. A véradóknak nyilatkozniuk kell arról is, hogyha vérük nem alkalmas az adományozott betegnek, azt felhasználhatják-e más rászorulónál. (Ebbe gyakorlatilag kivétel nélkül beleegyeznek a véradók.) Mindennek azért van jelentősége, mert hiába a jószándék, ha a vér nem megfelelő - s ez bizony gyakran megtörténik.
Az így, irányítottan levett vért egyébként teljesen külön kezelik, s a nyomtatvány egy példánya a beteghez kerül, a másik a vért kíséri.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!