Figyelem, 200 milliós keret a bajba jutottaknak!

Székesfehérvár - Húszmillió forinttal 200 milliós kedvezményes hitelhez juttatná a város a mikrovállalkozásokat. A Densonak válságkezelő alap létrehozását javasolják.

Tribolt Lajos

Az ősszel kezdődött válságban a gazdaság és a közélet szereplőinek közös felelőssége, hogy összefogva próbáljanak tenni a válság hatásainak csökkentése, a szociális gondok enyhítése érdekében.

Ennek jegyében tárgyalta tegnap a fehérvári önkormányzat városstratégiai és gazdasági bizottsága a Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (RVA) előterjesztését a válságkezelő intézkedések megtételére.

Az RVA tavaly januárban 400 millió forint mikrofinanszírozási keretet nyert el a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt.-től. Ebből mikrovállalkozások kaphatnak kedvező kamatozású hitelt. A mai feltételek szerint a társfinanszírozónak ehhez tíz százalékot kell hozzátennie. Az RVA javaslata az volt, hogy a városi önkormányzat hatvanmilliót áldozzon erre a célra, így hatszázmillió forint állna rendelkezésre mikrovállalkozások megsegítésére. A javaslat azt is tartalmazta még, hogy a 6,99 százalékos kamatot csökkentsék önkormányzati átvállalással.

Csurgai Horváth József bizottsági elnök lapunknak elmondta, hogy első lépésben 20 milliós önkormányzati támogatást javasolnak, és a kamatcsökkentést nem támogatják, mivel ez a kamatszint is kedvezőbb a többi hitellehetőségnél. Csurgai szerint az önkormányzat nem tud megbirkózni a válsággal, de állami, gazdasági partnerekkel együttműködve tennie kell a feszültségek egyhítése érdekében. Elmondta azt is, hogy más gazdasági szegmensek megsegítéséről is tárgyalnak a kamarákkal.

A Denso-elbocsátások kapcsán azt mondta, szeretnék, ha létrejönne egy alap, amelybe a Denso is beszáll, s amely alap az elbocsátottak átképzését, segélyezését segítené elő.

A Denso számít az önként távozókra is, ezért értelemszerűen nincs még listájuk az elbocsátandókról. Így azt sem lehet tudni, fehérváriak milyen arányban lesznek az elküldöttek között.

Csurgai azt mondta, aggódnak, hogy a városban további elbocsátások is lesznek, ezért is fontos, hogy az önkormányzat tegye meg, amit a saját eszközeivel, lehetőségei között megtehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!