Tudta? Ha többet mossa a fogát, kisebb a merevedési zavar rizikója?

A szexuális problémákhoz vezető fő betegségek, az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás hazai előfordulási aránya alapján a szexuális problémák gyakorisága itthon eléri, vagy meg is haladja a nemzetközi szintet. Ezen róbál javítani a Magyar Szexuális Medicina Társaság.

feol.hu

Problémát jelent az is, hogy sokan nem tudják, milyen orvoshoz forduljanak, és hogy kevés szakember foglalkozik a betegségek miatt kialakult szexuális problémák kezelésével. Mindez közrejátszik abban, hogy jelenleg csak a szexuális problémákkal küszködők 10 százaléka fordul orvoshoz a hatékony kezelési lehetőségek ellenére.
 
Hazánkban egy 500 fős, online felmérés alapján a megkérdezett férfiak 75 százaléka, míg a nők 64 százaléka jelezte, hogy többször előfordult a szexuális életükben probléma. Férfiaknál a merevedési zavar és a korai magömlés, nőknél az orgazmus zavara volt a legjellemzőbb gond. A felmérésből az is kiderült, hogy a merevedési zavart panaszolók több mint fele évek óta küzd a problémával, mégsem fordul orvoshoz. A nemzetközi helyzetet tekintve elmondható, hogy a 40 és 70 év közötti férfiak felénél előfordult merevedési gond. Egy férfinak majdhogynem az életkorának megfelelő arányú százalékos esélye van arra, hogy merevedési zavara legyen.
 
Egy 27 országban elvégzett, 12 ezer főt bevonó felmérés szerint a megkérdezettek több mint a fele nem teljesen elégedett a nemi életével. A válaszolók nagy többsége jelezte, hogy a merevedés elengedhetetlen a jó szexhez, ugyanakkor a férfiak 65 százaléka, a nők 63 százaléka állította, hogy nem teljesen elégedett a szex közbeni merevedéssel. A most kirajzolódott kép alapján egyre inkább szükség van olyan szakemberekre, akik a szexualitással kapcsolatos problémákat átfogóan kezelik, nemcsak egy-egy oldalról (urológia, pszichológia stb.) vizsgálják.
 
A hasonló nevű európai szervezet hivatalos tagszervezeteként létrejött Magyar Szexuális Medicina Társaság (Hungarian Society for Sexual Medicine, HSSM) megalakulásával erre a társadalmi méretű problémára próbál megoldást találni. Fő feladataként igyekszik megszervezni a szexuális problémák teljes spektrumát ismerő szexuális medicina szakemberek képzését, és a háziorvosok részére is országszerte tanfolyamokat szervez a szexuális gondok alapszintű kezeléséről.
 
A MSZMT az első önálló szakmai szervezet, mely a szexuális problémák orvosi megközelítésének valamennyi jelentősebb területével foglalkozik, így összehangolja az urológusok, nőgyógyászok, ideggyógyászok, háziorvosok és pszichológusok munkáját, és integrálja a különböző szakterületek tudását. 
Az orvosok jelentkezését a www.sexualmedicine.hu-n oldalon várja a Társaság, illetve a következő internetes portálokon tudnak a betegek bővebb információhoz jutni:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!