Botrány! Mindennapos megaláztatás jár a munkásnak?

Dunaújváros - Csak a műszak után negyedórával hagyhatják el a munkások a gumiabroncsgyárat. Állítólag azért, mert több lógás is előfordult.

Szigeti Sándor


Szigorított kiléptetési rendszerén a dunaújvárosi gumiabroncsgyár. Munkaidő alatt csak írásos külön engedéllyel lehet elhagyni a gyár területét. A munkások közül sokan háborognak, azt mondják: ha ledolgozták a nyolc órájukat, miért ne indulhatnának haza? Miért kell várniuk még negyedórát? 

A problémát a dunaújvárosi taxisok jelezték szerkesztőségünknek. Jó néhány dolgozó ugyanis nem várja meg a gyár elől óra negyvenkor induló buszt, hanem összedobja a pénzt egy taxira a belvárosig, vagy maga is autóval érkezik, majd indul haza.

Lapunk a napokban a helyszínen járt, és meggyőzödött arról, hogy a hírek igazak. Két óra után fokozatosan érkeztek a portához az emberek, de a kaput csak negyed háromkor nyitották ki. Ekkorra már vagy harmincan-negyvenen toporogtak a főbejáratnál, várva a kiengedést.

Egy kifelé tartó, ötfős társaságtól megkérdeztük, szerintük miért vezették be az intézkedést. A válasz egyszerűen az volt: Mert megtehetik. Arccal vagy névvel senki nem akart nyilatkozni.

Megkerestük a Hankook dunaújvárosi gyárának PR-menedzserét. Roy Katalin úgy fogalmazott, nem lát az ügyben problémát:

- A munkaidő a műszakzárás után tíz perccel ér véget. Tehát reggel hat óra tíz perckor, délután két óra tíz perckor, este pedig tíz óra tíz perckor. A gyár méreteit is figyelembe véve képtelenség, hogy valaki előbb érjen a kapuhoz - fogalmazott Roy Katalin.

A gyárban működő szakszervezet vezetője egészen más véleményen van:

- Ha a munkaidő nyolc órás, akkor az reggel hattól délután kettőig tart, és nem tovább, legalábbis a magyar munka törvénykönyv szerint így van. Ha előfordultak lógások, akkor azokat kellene büntetni, akik ezeket elkövették, nem pedig a gyár valamennyi dolgozóját - fogalmazott Holik Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!