Nem semmi! Saját tengerpartot kapott egy tyúk

FMH - Egy kikelését követően azonnal röpképes madárfaj saját külön bejáratú tengerpartot kapott Kelet-Indonéziában.

feol.hu

A kalapácsfejű tyúkból (Macrocephalon maleo) már csak 5-10 ezer példány él a természetben, mind az indonéziai Szulavézi szigetén. Szaporodásához nélkülözhetetlen a napsütötte homok vagy a vulkáni tevékenység által felfűtött talaj, amely kikölti tojásait.
Az amerikai székhelyű Wildlife Conservation Society (WCS) szervezet egy helyi környezetvédelmi egyesülettel összefogva megvásárolt egy tizennégy hektáros partszakaszt Szulavézi északi részén - adta hírül a brit The Guardian című lap online változata (www.guardian.co.uk). Ott állítólag mintegy negyven fészek található.
A környezetvédő szervezetek 12 500 dollárt fizettek a tengerpart tulajdonjogáért a messzi Szulavézin, Indonézia tizenhétezer szigetének egyikén, hogy segítsenek a veszélyeztetett fajnak. "A védett terület segít abban, hogy többen felfigyeljenek erre a ritka madárra" - mondta John Tasirin, a WCS programkoordinátora. Hozzátette, ez azért rendkívül fontos, mert az emberek jelentik a legnagyobb veszélyt a kalapácsfejű tyúkra. A falusiak ugyanis gyakran kutatják át a homokot tojások után, amelyeket azután megesznek.
A furcsa kinézetű madár feje tetején egy jókora fekete dudor ("kalapács") található, háta fekete, hasának oldala rózsaszín, arca sárgás, csőre pedig vöröses-narancssárga. Hatalmas tojásokat rak, amelyeket azután eltemet a homokba vagy talajba. Kikelést követően a fiókák kimásznak a felszínre, s máris tudnak repülni, és gondoskodni magukról.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!