Ma is elloptak öntől néhány milliót!

FMH - Lesznek-e kampányzáró rendezvények, és mennyibe kerülnek? - kérdeztük a pártok megyei szervezeteitől. A médiaösszefogás keretében az országos orgánumok újságírói pedig elkészítettek egy pártadatbázist, amely képes bepillantást adni a pártok gazdálkodásának rejtett részeibe is.

PLT

Tartanak-e kampányzáró rendezvényt megyénkben, és ha igen, mennyibe kerül ez, és ki állja a költségét? - tettük fel a körkérdést a pártok megyei szervezeteinek. Mint kiderült, az európai parlamenti kampány esetében nem jellemző a megyei kampányzáró rendezvény szervezése. Az SZDSZ-nek és az MDF-nek nem lesz ilyen nagyrendezvénye , a Jobbiknak sem, ők június 4-én, a trianoni döntésre emlékezve tartanak egy nagyobb megemlékezést fáklyás felvonulással. A Fidesz esetében nincs az országos kampányon belül megyei kampány, így megyei kampányzáró rendezvény sem. Az eddigi néhány fehérvári kampányesemény költségének jelentős részét a terembérleti díjak jelentették, ezek mindösszesen pár tízezer forintot tettek ki. Még egy nagyobb rendezvényük várható júniusban, ehhez a technikát központilag biztosítják, a helyben felmerülő költségeket egyelőre nem ismerik. (A Fidesz kezdeményezésére egyébként a pártok fehérvári szervezetei megegyeztek egy olcsó helyi kampányban.) Az MSZP-nél - a kampánynyitóhoz hasonlóan - a kampányzárót is az országos központ finanszírozza. Június 4-én a Technika Házában tartandó rendezvény helyiségbérleti díját így Pestről fizetik. A hangosítás a bérleti díjban benne van. A ház előtti rendezvényre kérnek helyfoglalási engedélyt az önkormányzattól. Biztonsági embereket nem alkalmaznak, és rendőri jelenlétet sem igényelnek. VIP- és sörsátor nem lesz. Az aktivisták szendvicseket gyártanak, a megyei szervezet kiadása a néhány üveg ásványvíz ára lesz. Valószínűleg jelen lesz az MSZP-lista 2., 3. és 20. helyezettje. Az MDF megyei szervezete kampányzárót nem tervez. Egy nagyobb programjuk lesz még, kedden Fehérvárra és Mórra látogat Habsburg György. Ő főleg a spontán lakossági találkozókra koncentrál. A néhány ezer forintos költséget a megyei szervezet fedezi.

A médiaösszefogás keretében a projektben részt vevő országos orgánumok újságírói háttérbeszélgetések sorozata alapján egy egyedülálló és hiánypótló munkát készítettek: a www.kepmutatas.hu oldalra felkerült pártvizsgálat nemcsak a legális, hanem az illegális bevételek szerzésének módját is megpróbálja feltárni. Minden párton belül van belső adó (ez az MSZP-nél a legnagyobb), s különösen azoknak a tagoknak kötelező havi szinten jövedelmük egy részét befizetni a pártkasszába, akik a párt segítségével kerültek valamilyen fontos pozícióba.

Igen érdekes, hogy - az adatbázis szerint - az MSZP-nél a központ nyilvántartja az egyéb úton érkező pénzeket, a Fidesznél pedig állítólag nem kell a központba pénzeket fizetniük azoknak a polgármestereknek, akiket 2006 előtt választottak meg. Az SZDSZ-ben mindenki saját szakállára szerezhet pénzeket, erre nincs ráhatása a pártközpontnak. Az MDF-nél a párt alapítványának adakoznak a támogatók, bizonyos cégek pedig költségátvállalással támogatják a pártot. Ami a helyhatósági és a parlamenti választások költségvállalását illeti, az MSZP-nél a helyi kerületek szinte mindent a pártközpontból kapnak a kampányhoz, a Fidesznél viszont csak a központi kampányra költenek a központi büdzséből, helyben jelentős részben maguknak kell előteremteniük a forrásokat. Ez utóbbihoz hasonló a helyzet az SZDSZ esetében is. Érdekes az is, hogy az SZDSZ általában fizet a kopogtatócédulákat gyűjtő aktivistáknak, a Fidesznél és az MDF-nél viszont ezeket ingyen végzik az aktivisták.

A szocialisták a 176 választókerület egyharmadában rendelkeznek saját ingatlannal, a Fidesznél ez 26 épületet jelent, van 7 EP-képviselői irodájuk, s 73 önkormányzati fenntartású épületben bérelnek irodát. A liberálisoknak 3 saját tulajdonú irodahelyiségük van, s 36 továbbit bérelnek az országban. Az MDF-nek jelenleg egy 200 négyzetméteres épület van saját tulajdonában, országosan viszont 76 ingatlant használnak. Az MSZP-nél mintegy hatvan főállású fizetett alkalmazott dolgozik, de ha a többi segítőt is ideszámoljuk, számuk elérheti a 200 főt. Ehhez képest a Fidesznél 16 főállású alkalmazott van, ám a választókerületi irodákon is dolgoznak alkalmazottak. Az SZDSZ-nek és az MDF-nek egyaránt 38 saját dolgozója van. 

További cikkek a támában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!