Visszajár az áramdíjból a lakosságnak

FMH - Az energia hivatal határozata szerint az egyetemes szolgáltatóknak szeptember 31-ig fogyasztónként átlagosan 500 forintot kell jóváírni a számlán, ez az összeg azonban különböző lehet. A többletbevétel egy részét pedig a rászorulók kapják meg.

feol.hu

A négy egyetemes áramszolgáltatónak mintegy ötmilliárd, fogyasztónként átlagosan 500 forintot kell visszatérítenie a felhasználóknak - határozott a Magyar Energia Hivatal.
 
Az egyetemes szolgáltatók ügyfelei főleg a lakosság, a közintézmények és a kisfogyasztók. A hivatal csütörtöki közleménye szerint a 2008. évi beszerzési árak mellett számított árrés - az egyes szolgáltatóknál eltérő mértékben - kilowattóránként átlagosan mintegy 40 fillérrel haladta meg a jogszabályban meghatározott mértéket az előzetes, de pontatlan becslések és a jogszabály változása miatt.
    
A hivatal határozata arra kötelezi az egyetemes szolgáltatókat, hogy a jegybanki alapkamattal együtt öt milliárd forintot kitevő többletbevételt legalább 60 százalékban közvetlenül a fogyasztóknak adják vissza, 40 százalékát pedig az úgynevezett védendő, illetve a szolgáltatásból kikapcsolt kisjövedelmű rászoruló áramfogyasztók kapják meg.
    
A felhasználók számára a visszajáró összeget 2009. szeptember 30-ig a villanyszámlán kell jóváírni. A jóváírás azonban az egyes szolgáltatóknál különböző, és jelentősen is eltérhet az átlagtól - jegyzi meg a hivatal. A rászorulókat illető hányadot pedig a négy áramszolgáltatónak 2009. július 31-ig kell az általuk kiválasztott alapítványok részére átutalni.
(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!