Nemzeti Vágta: pesti üzletemberek drága rendezvénye?

FMH - Egyetlen megye van, ahonnan nem érkezett nevezés az idei Nemzeti Vágtára: Fejérből. Hogy miért nem sikerült indulót találnia egyetlen településnek sem? Elsősorban az anyagiakat emelték ki a válaszadók.

Tihanyi Tamás

A szervezők úgy kezdtek neki, hogy a Nemzeti Vágta a közösségek és a magyar tradíció ünnepe lesz. Az alapvető cél ezért  az, hogy egy látványos, történelmi hangulatú lovasverseny külsőségei között elevenítsék  fel a lovas hagyományokat a budapesti Hősök terén. Bizony ebből akad nem kevés ebben az országban, ráadásul az elmúlt években reneszánszát élte a lovassport, legalábbis erre lehet következtetni a gombamód szaporodó lovardák és a négylábúakhoz köthető rendezvények sora miatt.  Nyilván erre éreztek rá a Nemzeti Vágta kitalálói,  akik törekvéseikhez a médiában minden elérhető elemet be is vetnek rendesen. Kedden éppen sajtótájékoztatón számoltak be az idei rendezvény részleteiről: a futamokra május 30-a  és június 1-je között kerülne sor. Ahogy most látszik, tizennyolc megye nevezett, s csak Fejérből nem fut ló a Hősök terén.
Amikor a megyében érdeklődtünk,   vajon miért nem sikerült indulót találnia egyetlen településnek sem, elsősorban az anyagiakat emelték ki a válaszadók. Megnéztük: az indulás, azaz a nevezés feltétele kétmillió forint, plusz áfa. Ennyit kellene tehát valahogy előteremteni, ám lapunk úgy tudja, még a "nagy" Székesfehérvár is lemondott erről a lehetőségről. Mások azt mondják, nincs a versenyhez elég jó lovunk, megint mások a magyar lovas tradíciókkal szembenállónak érzik, hogy "pesti üzletemberek" drága rendezvényén induljanak. 
Egy ötlet nyomán közben megkezdődött  egy  Fehérvári Vágta szervezése helyi lovaknak és lovasoknak, lényegében önköltségi alapon. Mint ahogy lenni szokott, sokan bólintottak az ötletre, sokan lelkesednek, de  egyelőre még minden a Holdban van.   

A Nemzeti Vágtára április 30-ig lehet nevezni.   


A rendezvény idén egybeesik a Magyar Hősök Emléknapjával és a Gyermeknappal is, amelyek mindegyike május utolsó hétvégéjére esik; a Hősök terét május 30-án lezárják, s egy teljes hosszú hétvégére lóversenypályává alakítják - mondta el Geszti Péter, a rendezvény kreatív igazgatója a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón kedden. 
Kiemelte: sokan megértették a Vágta szellemiségét, szimbolikus jelentőségét, azt, hogy fontos sok kulturális dimenziót belevonni a fesztiválba, s hagyományt teremteni az évente visszatérő magyar városok és falvak ünnepének.
A fesztiválon több újdonsággal is várják az érdeklődőket, a többi között az Országkonyhával, amely Magyarország népi szakácsművészetéből ad ízelítőt, az Andrássy úton berendezett Vágta Korzón pedig minden induló magyar település megmutathatja kulturális és kulináris életének büszkeségeit. 
Vasárnap, május 31-én az előfutamokat rendezik meg, másnap a középfutamok és a döntő szórakoztatja a publikumot. A következő napon az olimpikonok futamán négy volt öttusázó olimpiai-, illetve világbajnok verseng egymással. A mozgáskorlátozott lovasok többhetes országjáró túrájának végső állomásaként lovasbemutatót tartanak; a jótékonysági sztárfutamon a többi között Oszter Alexandra, Terecskei Rita, Stohl András és Pintér Tibor vágtáznak, nyereményüket alapítványoknak ajánlják fel.
Gyerekek alkotásait várja a Kicsihősöm című gyermekrajzpályázat, s szintén a fiatalabb korosztályt célozza meg a Kishuszár Vágta, amelyre 10 és 16 év közötti fiatalok nevezhetnek; a jelentkezők jótékonysági futamon vesznek részt, amelyen 138 cm marmagasságú pónival lehet indulni.
Idén a versenyen kizárólag a 65-ös handicap szám alatti lovak versenyezhetnek, a csúcstelivéreket kizárták, hogy ezzel is növeljék az esélyegyenlőséget.
A baleset megelőzése érdekében a start utáni első kanyar íve a tavalyihoz képest laposabb ívű lesz, ami még biztonságosabb fordulást tesz lehetővé, a kanyarokban lévő védőszivacssor pedig tíz méterrel hosszabb lesz. A lovasok idén a tavalyinál még hosszabb, a teljes gerincet oltalmazó gerincvédőben indulhatnak a versenyen, ennek használatát a nyergelőbíró ellenőrzi majd.
A fesztiválon korlát- és magasugratás, történelmi lovasjátékok, éjszakai lovasparádé és hagyományőrző huszárverseny is látható; a versenyen a tavalyi győztes kivételével minden település nettó kétmillió forint nevezési díj ellenében vágtázhat. Az előfutamok győztesei 1 millió forinttal térhetnek haza, míg a döntőbe jutott lovasok nevezőinek díja további egymillió forint. A verseny első helyezettje 28 milliót nyer, tehát összesen 30 millióval gazdagabban távozhat a 2009-es Nemzeti Vágtáról. (OS)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!