Nem merénylő az öcsém! - Bolíviában elfogott testvéréért retteg Edit

FMH - Kétségbeesetten keres Bolíviában magyarokat a letartóztatott Előd nővére itthon, hogy látogassák a fiút. Elképzelhetetlennek tartja, hogy terrorista lenne az öccse.

Zsohár Melinda

A békés szári portán fogad könnyeivel küszködve Dénes Edit, akinek öccsét a hírek szerint letartóztatták Bolíviában. A vád szerint merényletre készült a bolíviai elnök ellen, s letartóztatták. Eduardo Rózsa Flores-t megölték, s az információk szerint Floresszel hozható kapcsolatba Tóásó Előd is.
- Nem tudom elhinni, hogy terrorista vagy merénylő lenne az öcsém, kizártnak tartom! - mondja szomorúan Dénes Edit, lánynevén Tóásó Edit. A félkész ház előtt virágok, az édesanya három kisgyermekével otthon tartózkodik, s csüng az interneten, rádión, televízión, telefonon - mindenünnen új híreket vár.
- Én is az MTI-ből tudtam csütörtök este, hogy az öcsémet letartóztatták, péntek reggel azonnal telefonáltam a Külügyminisztériumba, de semmit nem tudtak mondani. Azt ígérték, értesítenek, ha valamit megtudnak. Bolíviában nincs magyar külképviselet, ez nehezíti a dolgokat. Az internet segítségével azonnal felhívtam a Baptista Szeretetszolgálatot, ők szoktak segíteni a távoli országokban, az elnökkel beszéltem. Nem is tudom, Szenczy Sándor volt-e, annyira izgatott vagyok. Ő a lelkemre kötötte, hogy szerezzünk kint ismerősöket, akik élelmet visznek be Elődnek, s látogatják, mert a bolíviai börtönben nem étkeztetik a rabokat. Próbáltam a közösségi portálon leveleket írni Bolíviába, de péntek reggel óta nem jutok fel arra az oldalra, holott eddig mindig fel tudtam, s most is minden máshoz hozzáférek - csóválja a fejét értetlenül Edit.
A testvérpár a 90-es évek elején települt át az erdélyi Szovátáról Magyarországra, azóta édesapjuk is követte őket. Édesanyjukat kicsi korukban elveszítették, a 11 éves Edit nevelgette ötéves öccsét, nagyon összenőttek, felnőtt korukban is szoros kapcsolatban álltak. Az informatikus tanár Tóásó Előd tavaly novemberben ment ki Írországba, keveset keresett, ott kívánt boldogulni. Nemrégen "keveredett" Bolíviába, mondja Edit, hozzátéve, hogy ha előre tudják az utazás szándékát, lebeszélik Elődöt. A nővér úgy tudja, csupán ismerősök voltak Rózsa Floresszel, nem szoros barátságban állottak. Egyébként a fiú négyévesen súlyos szívműtéten esett át, ezért katonai szolgálatot sem teljesített, nővére számára elképzelhetetlen, hogy terrorista legyen a testvére. Idealista, nem erőszakos, persze tagja a Székely Légió nevű szervezetnek, mint sok elkötelezett, nemzeti érzelmű erdélyi fiatal és magyar - fűzi hozzá..
- Április 14-én még e-mailt váltottunk, mint ahogyan minden nap - folytatja, s elgondolkodva azt is, hogy az utóbbi hónapokban havonta kétszer is óriási vírusfertőzések pusztították el a gépén az adatokat. Azelőtt ilyenek sem történtek. Előd Santa Cruzban lakott, ott vették őrizetbe. Most La Pazba próbál szintén írni Edit, s minden úton módon kéri a magyarokat, ne hagyják magára az öccsét, vegyék fel vele a kapcsolatot! Segítsenek!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!