Külföldiek vásárolhatnák fel a magyar felsőoktatási intézményeket?

FMH - Szabaddemokrata és szocialista képviselők nyújtottak be javaslatot a "nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmények" működési feltételeiről. A felsőoktatásban dolgozók, tanulók visszautasítják az ötletet.

feol.hu

A lap szerdai számában idézték Miskolczi Norbertet, a Hallgatói önkormányzatok Országos Konferenciájának elnökét, aki szerint óriási veszélybe kerülhetnek emiatt a magyar egyetemek és az oktatás minőségére is veszélyt jelent a javaslat.
Elképesztőnek tartjuk és visszautasítjuk - mondta a Magyar Nemzetnek a javaslatról Kis Papp László, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke.
    
A lap szerint a javaslat lehetővé tenné, hogy külföldiek vásárolják fel a magyar felsőoktatási intézményeket, és a külföldi egyetemek is részesednének az ingyenes állami kvótákból, vagyis az ott tanulók egy része után is fizetne a magyar állam. Ez hátrányosan érintené a magyar diákokat, akik egyre kevesebben képesek a tandíjas oktatási formák igénybe vételére.
    
Szabaddemokrata és szocialista képviselők nyújtottak be önálló javaslatot a "nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmények" működési feltételeiről, a jogszabály még a tavaszi ülésszakban a parlament elé kerülhet.
    
Magyar Bálint (SZDSZ) az előterjesztők nevében az MTI-nek elmondta: nemzetközi jellegű felsőoktatási intézmény az az egyetem, illetve főiskola lehetne, ahol a beiratkozott hallgatók és oktatók éves átlagban, legalább 30 százalékban nem magyar állampolgárok. Ilyen intézményt külföldi állam és külföldi jogi személyiséggel rendelkező szervezet is alapíthatna. A tervezet szerint ha egy államilag elismert felsőoktatási intézmény megfelel a vonatkozó feltételeknek, átalakulhatna nemzetközi jellegű intézménnyé.
    
Ugyanakkor ha a beiratkozott hallgatók vagy oktatók három egymást követő éven keresztül éves átlagban kevesebb, mint 30 százalékban nem magyar állampolgárok, az intézmény elveszíti nemzetközi jellegét, s nemzetközi jellegének állami elismerését vissza kell vonni.
    
A jogszabály alapján az ilyen intézményekben a külföldiek oktatási, tudományos vagy művészeti munkavégzésekor munkavállalási engedélyre nem lenne szükség.
    
Magyar Bálint elmondta: a javaslattal szeretnék elősegíteni a külföldi és nemzetközi felsőoktatási intézmények minél nagyobb számú működését Magyarországon, illetve minőségi garancia mellett szeretnék könnyíteni megtelepedésüket.
 (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!