Aki mosolyog, annak tartósabb a házassága?

FMH - Amerikai kutatók összefüggést fedeztek fel a gyerekek mosolya és későbbi házasságuk tartóssága között. Matthew Martenstein, az indianai egyetem kutatója és csapata több mint hatszázötven, 21 és 87 év közötti felnőttet kérdezett meg, hogy elváltak-e valaha.

feol.hu

Az alanyoknak ezen kívül több, magukat az iskoláskor végén ábrázoló családi fényképet kellett megmutatniuk a kutatóknak - írja a Die Welt című német lap online változata.
 A mosoly intenzitását Martenstein egy skálán értékelte. Eközben figyelt a szemek kifejezésére és az arcizmok feszülésére is. Az eredmény egyértelműen megmutatta: a mosoly intenzitása megjósolja, hogy az alany házassága valamikor válással végződik-e.
A leggyengébb mosolyú fiatalok komor jövő elé néztek: esetükben háromszor akkora egy válás esélye, mint a fényképeken vigyorgó társaiké. "Minél haloványabb a mosoly, annál valószínűbb, hogy az alany későbbi élete során megél egy válást" - mondta Martenstein.
Egy további kísérletben a kutatócsoport a résztvevők számos különböző fényképét tekintette meg. Hol ötévesként a homokozóban mosolyogtak a kamerába az alanyok, hol pedig frissen összeadott párként a templom előtt. Az eredmény hasonló lett az első kísérletben kapotthoz - egyetlen kivétellel: a férfiak esetében nem működött egyértelműen a mosoly és a boldog házasság közti összefüggés.
A megdöbbentő az, hogy már az ötévesek fényképen látszó mosolya is következtetni enged későbbi házaséletük alakulására. Martenstein és kutatócsoportja azzal magyarázza eredményeit, hogy a vidám emberek általában inkább készek dolgozni párkapcsolati és házassági problémáikon, mint a kevésbé boldogak. Ezenkívül a víg kedélyű emberek többnyire olyan partnert keresnek maguknak, aki osztja pozitív hozzáállásukat.


MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!