Óvatosan a latyakos utakon!

<b>FMH</b> - Mielőtt autóba ülne, érdemes megnézni, hogy mire számíthat hétfőn a közutakon. A forgalomkorlátozások mellett helyenként a latyakos utak is lassíthatják az autósokat. (frissítve)

feol.hu

Az Útinform ügyeletese, Kemenesi Judit az MTI-nek elmondta: elzárt település egyelőre nincs az országban. A Kisalföldön és a Bakonyban okoz a legtöbb gondot a hó, itt a főutak is havasak, latyakosak. Komárom-Esztergom, Fejér, Nógrád és Heves megyében vékony rétegben latyakos vagy a kiszórt sótól nedves a burkolat. Reggel nyolc órára pedig Borsodban is "elkezdett fehéredni" az úthálózat. Az alsóbbrendű utakat mindenhol hó borítja - fűzte hozzá.
Az autópályákon nincsenek komolyabb problémák, általában sónedves, néhány helyen latyakos a burkolat. A lehajtókban azonban fokozott figyelemmel kell haladni, hiszen ezeken a helyeken még nem sikerült mindenhol megtisztítani az utat - mondta
Nagyobb baleseteket a reggeli órákban nem jelentettek az utakról, csak kisebb koccanásokról, árokba csúszott autókról érkeztek hírek - fűzte hozzá.

A Dunántúlon az esti órákban elkezdődött havazás folyamatosan kelet felé tart, jelenleg a Miskolc – Pécs vonaltól északnyugatra esik a hó. Fertőszentmiklóson 12 cm, a Vas, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében 4-5 cm friss hó esett, a keleti országrészben 1-3 cm a hó vastagsága.


Az Útinform 9.30-as információi: 

A Dunántúl középső és északi területén, az Északi-középhegységben, valamint a Tiszántúl északi megyéiben szinte mindenütt havazik. A Kisalföldön havas eső esik, Szombathely és Körmend környékéről pedig esőt jeleztek.

A Pécs-Nyíregyháza vonaltól északra ismét télies útviszonyok fogadják az autósokat.

 A havazás miatt latyakos a burkolat:

- az M1-es autópályán Budapest és Tatabánya között,

- az M3-as autópálya a teljes hosszában,

- valamint az M7-es autópályán Budapest és a Balaton között.

Hókásás a útpálya az M2-es autóúton Dunakeszi és Vác környékén.

A fő-és mellékutak a csapadékos helyeken általában havasak, hókásásak, a Dunántúl északkeleti részén pedig latyakosak vagy a megelőző sózás következtében nedvesek.. Az Alföld déli felén többfelé még száraz utakon autózhatnak.

A látási viszonyok általában megfelelők, de az intenzív havazás következtében Salgótarján környékén, Heves megyében, valamint a zempléni utakon foltokban csak 100 és 200 m között változik a belátható útszakasz hossza.

A szélmozgás általában gyenge. Közepes erősségű széllökéseket csupán Makóról jeleztek, de napközben sokfelé hóátfúvások is kialakulhatnak.

Végül két jó tanács az autósoknak:

- az úttisztítást végző, lassan, de folyamatosan haladó, és figyelmeztető jelzést is használó munkagépeket ne előzgessék, ezzel is segítsék munkájukat,

- és aki teheti, csak téli gumiköpennyel közlekedjen.


 Balatoni komp tovább közlekedik: Szántódról 7.00–18.00 óra között, Tihanyból pedig 7.30–18.30 óra között óránként indítják a járatokat.

A Dunán Szob és Basaharc, valamint Dunaújváros és Szalkszentmárton között várhatóan tavaszig szünetel a kompforgalom. Paks és Géderlak között 7.00 és 17.00 óra között óránként indul a komp (de a 13 órás járat továbbra is kimarad).

A Tiszán Tiszaroff és Tiszasüly, valamint Nagyrév és Tiszakécske-Tiszabög között még most is szünetel az átkelés.

Lónya és Tiszamogyorós, Tiszadob és Tiszalúc, valamint Csongrád és Csépa között a pontonhidat még nem szerelték össze, de napkeltétől napnyugtáig mindhárom helyen komppal biztosítják az átkelést. A többi átkelőhelyen is számíthatnak a kompokra.

Teljes lezárás:

- 88-as főút, 10-es km.

Félpályás lezárások:

- 22-es főút Balassagyarmat és Őrhalom között,

Útszűkületek:

- 6-os főút, Pécs,

- 8-as főút, Márkó,

- 55-ös főút, Alsónyék,

- 56-os főút, Bátaszék,

- 58-as főút, kökényi elágazás,

- 61-es főút, Csoma-taszári elágazás, Kaposvár, Kaposfő-Kiskorpád

- 66-os főút, Pécs-Mánfa,

- 84-es főút, Lövő,

- 86-os főút, Mosonmagyaróvár.

Forrás: Magyar Közút, ÚTINFORM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!