Elmaradt a bravúr: a lett jégkorong-válogatott nyert

<b>Riga</b> - Elmaradt a csoda a rigai jégkorong olimpiai selejtező nyitányán: a világ élvonalához tartozó házigazda lett válogatott 7-3-ra nyert a magyar csapat ellen csütörtökön.

feol.hu

Az első fordulóban Lettország-Magyarország 7-3 (1-1, 3-2, 3-0)

Gól: Sprukts (13.-emberelőny), Rekis (26.-ee,), Darzins (27., 58.), Karsums (31., 60.), Vasiljevs (49.), illetve Ladányi (8.), Vas M. (30.-ee.), Svasznek (38.-ee.)

A lettek a világranglista 11., a magyarok pedig a 20. helyén állnak. 

Egy kivédekezett emberhátrány után Ladányi ugrott meg, és a több ezer néző legnagyobb megrökönyödésére vezetést szerzett a magyaroknak. Az újabb kiállítás alatt viszont egyenlítettek a hazaiak a tengerentúlon edződő Sprukts révén. Keményen hajtottak a lettek, Szuper öt alkalommal is bravúrral védett. A kapura lövés az első harmad után 19-1 volt.

A folytatásban 47 másodperc alatt kétszer is betaláltak a lettek, majd Vas Márton szépítését követően nem sokkal ismét visszaállt a kétgólos különbség. Ezzel együtt nem roppant össze a magyar alakulat, még akkor sem, amikor Szélig orrsérülést szenvedett a felpattanó korongtól. (A hátvéd a záró játékrészben vállalta a játékot.) Még a szünet előtt az egyre bátrabb magyarok emberelőnyt harcoltak ki, Svasznek pedig közelről bekotorta a pakkot.

A lettek egy látványos, hálóőrt elfektető Vasiljevs-találattal növelték előnyüket, majd kettős emberelőnyben a kapuvas mentett a remeklő Szuper helyett. A magyarok is játszhattak kettős létszámfölényben, ám nem sikerült betalálniuk. A végén még Darzins és Karsums használt ki egy-egy súlyos védelmi hibát.

Végül is a papírforma érvényesült: a sokkal esélyesebb lett gárda hazai környezetben, a vártnál nagyobb ellenállásba ütközve ugyan, de megszerezte a három pontot.

Diego Scandella, a magyar válogatott másodedzője elmondta: "A világbajnokságig többek között azt kell még megtanulnunk, hogy miként tudjuk elkerülni a kiállításokat, és természetesen még sok egyébben is fejlődnünk kell. Lehetett volna szorosabb is a végeredmény, ha az utolsó percekben nem vagyunk fegyelmezetlenek, illetve bírjuk végig erővel a hazaiak által diktált tempót. Ne higgye senki, hogy az olaszok, akikkel a második fordulóban játszunk, sokkal gyengébbek lennének, mint a házigazdák."

Pénteken a szintén vereséggel rajtoló olasz, vasárnap pedig a tavaly áprilisi szapporói kudarc után visszavágásban reménykedő ukrán együttes lesz az ellenfél.

A kvartett első helyezettje vehet részt a 2010-es vancouveri téli olimpián.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!