Egyre többen ülnek előzetesben

<b>Baracska</b> - <em>Kökényesi Antal</em> bv. altábornagy részvételével tartottak éves feladat-meghatározó értekezletet pénteken a Közép-dunántúli Országos Bv. Intézet baracskai objektumában.

Tihanyi Tamás

A büntetés-végrehajtás országos parancsnokát  (képünkön) az esemény alkalmával aktuális ügyekről kérdeztük.  

- Korszerűsítési program kezdődött a büntetés-végrehajtásnál. Mit kívánnak megvalósítani 2012-ig?

- Ez a program az elmúlt év elején azért indult, mert meg kell újítani a magyar büntetés-végrehajtást. Szükséges korszerűsíteni, s azokat a fejlesztéseket, amelyek az elmúlt években és évtizedekben sajnos elmaradtak, valamilyen módon  nyilván nem elsősorban költségvetési pénzből , de pótolni kell.

- A fogvatartottak mintegy fele később újabb bűncselekményt követ el és visszakerül valamelyik intézménybe. Van arra vonatkozó tervük, hogy ez az arány a jövőben egyre kisebb legyen? 

- A programnak létezik egy olyan része, amely a reintegrációról szól (reintegráció: a társadalmi életben való újbóli részvételt elősegítő folyamat  a szerk.). Ez börtönön belüli képzéseket, foglalkozásokat, nevelői tevékenységet tartalmaz, s ez komoly feladat lesz a jövőben. A reintegráció azt jelenti, s ebben másoknak is közre kell működniük, hogy a társadalomba vezető út könnyebb legyen, s az elítéltek ne kerüljenek vissza az intézményekbe. Ezért a programokat folytatni kell a börtönök falain kívül olyan együttműködő partnerekkel, akik az intézményeken belül is jelen vannak. Arra törekszünk, hogy saját területén mindenki tegye meg az ehhez szükséges lépéseket. 

- A bűncselekmények kapcsán egyre nyíltabban beszél a közvélemény a romák beilleszkedési nehézségeiről és arról, hogy nagyon sokan ülnek közülük rács mögött... 

-  ...Az, hogy mit mond a közvélemény, sok esetben csalóka. Távol tartom kollégáimat és önmagamat is attól, hogy százalékokról beszéljünk. Azt feltételezem, hogy a kollégák származásra és nemzetiségre való tekintet nélkül mindenkit egyenlő bánásmódban részesítenek. Miután a múltban a jognak és az elvárásoknak megfelelően így tettek, nincs kétségem afelől, hogy így tesznek a jövőben is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!