A betegek bőrére megy! Póluskórház nélkül marad a Közép-Dunántúl?

<b>FMH</b> - Rendkívüli ülés összehívását kezdeményezte hétfőre a Fidesz a Fejér Megyei Szent György Kórházról, amely eredetileg nem kapott pénzt a kórházak fejlesztését segítő pályázaton. A tét nem kevesebb, mint hogy lesz-e póluskórháza a Közép-Dunántúlnak?

feol.hu

Az országgyűlés egyészségügyi bizottsága levélben fordul az egészségügyi és a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez, hogy a legnagyobb európai uniós pályázat második fordulójában lehetőség szerint vegyék figyelembe a régiók közötti különbségeket - döntött a bizottság a hétfői ülésen.

A rendkívüli ülést a Fidesz kezdeményezte, mivel választ szerettek volna kapni arra, hogy a 85 milliárd forintos póluskórház-fejlesztésre szánt uniós forrásból miért maradt ki a székesfehérvári Szent György kórház.

Nem csak a Fejér megyei, de a Közép-dunántúli régió lakosai is póluskórház nélkül maradhatnak, mivel  a múlt év végi kormánydöntés a Szent György Kórház 12 milliárdos fejlesztési pályázatát "parkolópályára" tette.

Az Új Magyarország fejlesztési terv keretein belül kiírt, az  Infrastruktúra-fejlesztés az egészségpólusokban címet viselő, kiemelt uniós pályázat első fordulójának bírálata tavaly december  20-án lezárult. A kormány nyolc  intézményi projekt támogatásáról döntött, ebben az orvos- és  egészségtudományi képzést folytató egyetemek, illetve régiónként a legnagyobb aktív fekvőbeteg-szakellátási kapacitással rendelkező  kiemelt kórházak vehettek részt.

A Közép-dunántúli   régió legnagyobb intézménye, a Fejér Megyei Szent György Kórház nem nyert a pályázaton, így tartalékhelyre,  mondhatni  "parkolópályára" került,  a pályázók és a pályázatot  támogató Regionális Egészségügyi Tanács  legnagyobb megdöbbenésére  és csalódására. A kellőképpen nem ismert  pontozás alapján a fehérvári pályázat  70 pontot ért el, a  pécsiek  73,05-öt,  az első helyen szereplő nyíregyháziak 90,45-öt.    

Mikola István szakpolitikus nem fogadja el, hogy a közép-dunántúli régióban élő több mint egymillió ember esetleg a legkorszerűbb technológiákat használó póluskórház nélkül maradjon - írja a Magyar Hírlap. Ezért kezdeményezte a rendkívüli ülést a szakpolitikus.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!