Titok! Divatszínek 2010-2011

<b>Székesfehérvár</b> - Gondolnák, hogy itthon szinte egyetlen asszonyon múlik, jövőre milyen színekkel találkozunk a boltokban? Most őt mutatjuk be.

Kocsis Noémi

Így, tél végén az áru egy része rosszabb esetben a boltosok nyakán marad, pedig nem kellene így lennie, ha hallgatnának a Nemzetközi Színbizottság állásfoglalásaira, illetve magyar tagjára, Bajczár Évára, aki több mint negyedszázada próbálja felhívni a figyelmet a szín, a divat, a marketing és a kereskedelem összefüggéseire. 

A diplomamunkáját is a színekből készítő textiltervező már a '80-as években is a meghatározó magyar divat-nagyasszonyok, Rusai Magda, Vámos Magda és mások keze alá dolgozta ki a színkártyákat. Ugyanis a közhiedelemmel ellentétben az öltözékek színeit nem a neves dizájnerek döntötték-döntik el. Azt, pontosabban az adott szezon színpalettáját a Nemzetközi Színbizottságban (Intercolor) tömörülő országok képviselői mindig a szóban forgó szezon előtt két évvel határozzák meg. (Most tehát már eldöntött, milyen színű ruhákat hordunk majd 2010-2011 őszén-telén, de ez egyelőre bizottságon belüli titok.) A 12 tagország között természetesen ott vannak a nagy trenddiktáló olaszok, franciák, de a tervezőikre kivételesen büszke finnek, a tömegtermelésben élenjáró kínaiak is, s még a nem tagországok is figyelembe veszik, mi történik az Intercolor-megbeszéléseken. Ez érdekük, ha nem akarnak felesleget termelni a piacra. A két év elég kell legyen a fonal-, anyaggyártásra, a varratásra, a marketingre, a terjesztésre. Amit mi a vaskos divatlapokban és a divatbemutatókon látunk, csak a folyamat végpontjai.

- Létezik egy általános színkártya, amely minden országra érvényes - magyarázza Bajczár Éva.  Az Intercolor évenkénti gyűléseit (2008-ban például éppen Budapesten volt) úgy kell elképzelni, hogy minden képviselő viszi magával a négy színcsoportra  világos, sötét, közepes és élénk színek  osztott színskáláját.  Az eldöntött palettát az adott ország határain belül terjeszthetik. Vannak szezonokat átélő színek, de annyit elárulhatok, 2010 tavaszára hatalmas színváltásnak leszünk szemtanúi.

Tetszett a cikk? Ha igen, bővebb változatát a Fejér Megyei Hírlap szombati számában olvashatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!