Kizárták a vetélytársakat, így nyerte a Strabag a vasútfejlesztést

<b>Székesfehérvár</b> - Szerdán hirdette ki a Tárnok-Székesfehérvár közötti vasúti vonalszakasz és a kapcsolódó állomások felújítására kihirdetett pályázat eredményét a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő (NIF) Zrt. Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházást a Strabag-érdekeltségű konzorcium nyerte, ám úgy, hogy a vetélytársakat kizárták.

feol.hu

A Strabag a négy pályázóból a harmadik legnagyobb árat kínálta - írja az Index. A pályázatból azonban minden vetélytársát kizárták, így nem volt valós a verseny. A kizárt cégek várhatóan jogorvoslatért fordulnak.

A tenderen négy pályázó vett részt, a legalacsonyabb árat 48,9 milliárd forinttal a Vegyépszer ajánlotta. Mégsem ők, de még nem is a második helyezett, 49,9 milliárdos árat kínáló szlovák-cseh konzorcium lett a befutó.
 
Az Index több vállalati forrásból megerősített információi szerint kettejük kizárásával ugyanis a harmadik helyezett, a Strabag-érdekeltségű Szentesi Vasútépítő Kft. vezette konzorcium nyert a maga 54,9 milliárd (egészen pontosan 54 897 945 848) forintos, tehát a legolcsóbb ajánlatot 6 milliárddal meghaladó árral (a konzorcium tagja a MÁVÉPCELL Kft., a Kelet-út Kft., és a szakmai berkekben az ellenzéki pártokhoz közel állónak mondott Közgép Zrt.). A versenyből egyébként a náluk bő tízmilliárddal többet kínáló, így valamivel 54,9 milliárd fölé lépő, Hídépítő-érdekeltségű konzorciumot is kizárták.
 
A döntés különösen annak fényében érdekes, hogy osztrák lapok az elmúlt években többször magyarországi pártfinanszírozási botrányról írtak a Strabag kapcsán. Annyi ki is derült, hogy az osztrák cég valóban támogatta a közlekedési tárcát sokáig irányító magyar liberálisokat, de eseti támogatást adott más politikusoknak is; osztrák lapok szerint minden parlamenti pártnak. A Strabag emellett már évek óta a magyar közbeszerzési piac legjelentősebb szereplője, 2003 és 2007 között minden évben ők nyerték a legtöbb tendert, összesen mintegy 360 milliárd forint értékben.
 
A teljes cikket ide kattintva is olvashatja!

Vizsgálatot rendelt el a Székesfehérvár-Tárnok vasúti pályaszakaszra kiírt tender ügyében a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter - közölte több hírforrás is. Bajnai Gordon arra kérte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnökét, hogy tárják fel az esetleges szabálytalanságokat, és a vizsgálat végéig egyetlen szerződést se kössenek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!