Női bátorság és festőiség

<b>FMH</b> - A 2008-as Kogart díjat <em>Verebics Katalinnak</em>, az évente megrendezett Friss kiálllítás egyik legígéretesebb alkotójának ítélte a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány.

Szabó Zoltán

Idén ötödik alkalommal adta át a díjat az alapítvány a Friss tárlat (idei címe: Re:Friss 2004-2007)  kimagasló alkotójának.  Verebics Katalin   Enyingen született, Dégen nőtt fel,  és  Székesfehérváron, a Tóparti  Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában végzett.  A budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen előbb képgrafika, majd festő szakra járt, mestere Klimó Károly  volt.   2005-ben diplomázott, s már az egyetemi évek alatt, s azóta is számos csoportos és egyéni kiállításon bemutatta műveit.  Kishonthy Zsolt  művészettörénész szerint művészetében  meghatározó mind a bravúros rajztudás, mind a grafikai technikák közé sorolható  kollázs-szerű  komponálás, mind a vérbő, lendületes festőiség.  Kifejezésmódja meglepően érett és nem kevés női bátorsággal párosul, amikor művein gyakran saját testét jeleníti meg.
 Valóban izgalmas, egyéni, merész képi világot alakított ki Verebics Katalin, aki magáról azt vallja: "ha szavakban kell  kifejteni néhány dolgot munkásságomról,  a középpontban  az ember formáinak, gesztusainak  a megfigyelése áll.  Azokat analizálom, szeretném sokszor csontig vetkőztetni,  beléjük hatolni. Néha sikerül."  
Az  alapítvány  méltányolta tehetségét. A fiatal alkotó  100 ezer forintos ösztöndíjat kap, 12 hónapon át.  A juttatás a nyugodt alkotólégkört biztosító megélhetésre, műterembérlésre,  anyagköltségre használható fel.  Az ösztöndíj alatt született  alkotásokat az alapítvány megvásárolhatja vagy kiállíthatja. A Kogart ház kortárs művészeti gyűjteményében egyébként a Fejér megyei alkotók közül Fehér László,  Hegedűs 2 László,  Kőnig Frigyes, Várnai Gyula művei mellett  Verebics Katalin  képei is láthatók.  A házban kortárs kiállítás nyílt, december 15-én pedig jótékonysági árverést tartanak,  melynek bevételéből  gyermekeket segítő alapítványokat támogatnak.

A kép a Nem szeplőtelen című sorozat egyik darabját ábrázolja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!