Móri vérengzés: életfogytiglant kapott Weiszdorn Róbert

<b>Székesfehérvár</b> - <em>Mórocz Emil</em> tanácsvezető bíró ítéletet hirdetett csütörtökön reggel a Fejér megyei bíróságon a 2002. május 9-ei, nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás ügyében. Az egyedüli élő vádlott <em>Weiszdorn Róbert</em> volt, életfogytiglant kapott, 30 év után helyezhető szabadlábra.

Kovalcsik Katalin

A bíróság szerint Weiszdorn társtettesként, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölésben bűnös, ezért első fokon fegyházban letöltendő életfogytiglanra ítélték. Szabadlábra 30 év után helyezhető, továbbá 10 év közügyektől való eltiltást is kapott. 

Az ítélet nem jogerős, az ügyész súlyosbításért, a védő enyhítésért fellebbezett.

A bíró rendelkezett a lefoglalt bűntárgyak sorásról, majd a következőket tette hozzá:
- A bíróság kötelezi a vádlottat arra, hogy fizessen az államnak 4 millió 700 ezer 377 forint bűnügyi költséget. 

A bíró az ítélet indoklását Weiszdorn Róbert életrajzának ismertetésével kezdte, szól a Nagy Lászlóval  való kapcsolatának kialakulásának körülményeiről. Azt is elmondta, hogy a vádlott nem szenved és az ítéletben elbírált cselekmény idején sem szenvedett az elmeműködés egyetlen kóros állapotásban sem, a beszámítási képessége teljes volt a bűncselekmény elkövetésekor és a most is az.
A bíró indoklásában ezek után kitért arra,  a vádlott képes volt arra, hogy megítélje tetteit, ugyanakkor erősen, de  szakértők megállapítása szerint nem kórosan  befolyásolható személyiség. Weiszdorn erősen kötődik családjához, feleségéhez, három gyermekéhez. Ezután a két férfi,  a vádlott és az elhunyt Nagy László    megismerkedésének, kapcsolatának történetét elevenítette  fel a bíró. Elemezte  Nagy személyiségét is,  amelyre jellemző volt az énközpontúság, nem tudott  beilleszkedni a társadalomba, fontos volt számára a hatalom,  hogy irányíthassa  kiválasztott társát, s ebben Weiszdorn  alkalmas személynek bizonyult.

Weiszdorn Róbert immár egyedüli vádlottja volt a 2002. május 9-én, a móri Erste Bankban elkövetett, nyolc ember halálát okozó fegyveres bankrablásnak. A második vádlott, N. László tavaly az előzetes letartóztatásban öngyilkos lett. Weiszdorn ellen a vád előre kitervelten, több emberen nyereségvágyból elkövetett emberölés, lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés. 
A büntetőper  júniusban kezdődött a Fejér Megyei Bíróságon, a tárgyalások történéseit honlapunkon is nyomon követhették olvasóink.

Kövesse nyomon az ügy  történéseit az ítéletig itt!

Ha kíváncsi rá, miként látta helyzetét a rab, olvassa el Weiszdorn Róberttel készített korábbi interjúnkat!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!