A születés lángja Ráckeresztúrra érkezett

<b>Ráckeresztúr</b> - A templomkertben várták felnőttek és gyerekek azt a betlehemi lángot, amelyet Bécsen és Gödöllőn át Jézus szülőhelyéről hoztak el a béke és szeretet jelképeként.

Zsohár Melinda

Elszoktunk már az ilyesmitől, ezért is meseszerűen megható volt a kép, amint gyermekek és felnőttek álldogáltak kocsi- és viharlámpákkal kezükben, hogy abban vigyék haza otthonaikba a betlehemi lángot. Gyertyákat, mécseseket hoztak magukkal a Ráckeresztúr környéki települések polgármesterei, képviselői, hogy ők is továbbadják a béke és szeretet szimbólumaként a lángot, amelyet Ónody Miklós ráckeresztúri polgármester hozott el autóval Gödöllőről. Ő Gémesi Györgytől, Gödöllő első emberétől vette át, mivel előbbi az elnöke, az utóbbi elnökségi tagja a Magyar Önkormányzatok Szövetségének,  amely hagyományt kíván teremteni e szép szokással. 

A betlehemi lángból mindenkinek jutott                      Fotó: Gregority Antal


Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította, s szimbólumot kerestek világszerte e momentumhoz. Egy osztrák cserkészcsapat javaslatára a Jézus születési helyének tartott Betlehemben található Születés templomának barlangjában fellobbanó lángot fogadták el végül jelképnek, amit adventben szétosztanak Európában. Idén december 13-ára érkezett meg repülőgéppel a láng Bécsbe, onnan hozták el Budapestre és Gödöllőre, s vitték-viszik tovább minden úton-módon, hogy karácsony estéjére minél több helyütt éghessen, s világíthassa be a lelkeket. A határon túli magyarok is vittek haza a születés lángjából.

A ráckeresztúri esemény képgalériáját itt láthatják!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!