Nemzeti Emlékhely - újabb megbeszélés

Székesfehérvár - A Szent István Király Múzeum és a Fejér Megyei Múzeumegyesület Marosi Arnold első igazgató tiszteletére szombaton délelőtt emlékülést rendezett a Hiemer-házban.

Tihanyi TamásA Szent István Király Múzeum és a Fejér Megyei Múzeumegyesület Marosi Arnold első igazgató tiszteletére szombaton emlékülést rendezett a Hiemer-házban. A megbeszélésen a megjelentek elfogadták azt a javaslatot, hogy  Marosi Arnold, Weöres Sándor, Radetzky Jenő, Gunda Béla és Pesovár Ferenc tiszteletére emléktáblát avassanak valamikor a közeljövőben a  múzeum Országzászló téri épületének homlokzatán.  Marosi Arnold volt az intézmény első igazgatója, Weöres Sándor költő egy évig ugyancsak a múzeum munkáját  irányította  (ezekről az időkről egyébként verset is írt),      Gunda Béla néprajzos gyűjtőként dolgozott Fehérváron, s később a professzorságig vitte, Radetzky Jenő nevéhez a Madárvárta alapítása fűződik,   Pesovár Ferenc pedig örökké ható népdalgyűjtő volt.
A közgyűlést követően Biczó Piroska régész számolt be a Nemzeti Emlékhely legújabb kutatási eredményeiről. Sok érdekeség mellett elmondta, hogy a Püspöki Palota alatti részt továbbra sem ismerjük, de sejthető, hogy ott szentély lehetett. Külön beszélt a nyugati részről, s hosszan a kerengőről, amelynek feltárásán hónapig dolgozott.

A részleteket a Hírlap hétfői számában keressék!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!