Összeomlás - három hónap alatt

Enying - Az ötvenen felüli férfi a kezébe temeti az arcát és sír. Mit lehet ilyenkor mondani? Nem lehet azt megértetni senkivel, hogyan hullhatott szét az élete három hónap alatt... Kérdései hiába sorjáztak a kórházban, senkitől sem kapott feleletet. Felesége meghalt, de nem tudja, mi volt a tényleges halálok.

Kocsis Noémi

Bedő Gyula a telefonjában mutatja meg a felesége képét. Egy harmincas asszony, félszeg mosollyal a szája szegletében. Istenem, mindent szerettem benne  sírja el magát az enyingi Bedő Gyula.
A fentebb feltett kérdésre az élet széthullásáról megvan a válasz: a betegség. Méghozzá olyan betegség, amely a semmiből előkerülve alig három hónap leforgása alatt porrá zúzott egy családot és diadalmasan táncolt a romokon.
Erzsébet május vége felé érezte először, valami nincs rendben a testében. Vérvétel, vizsgálatok, szövettan, a gyanú, hogy időközben vízzel feltelt alsó végtagjai eredete egy mélyvénás trombózis, majd a bizonyosság, melyről az eredményt június 14-én kapta meg: méhnyakrák. És újabb időpontok kismedencei MR-vizsgálatra, sugárkezelésre, kemoterápiára, vesekatéter-felhelyezésre. A sugárkezelést Erzsébet július közepétől egy hétig az Országos Onkológiai Intézetben kapta. Egyik éjjel rosszul lett, átszállították a János kórházba, hogy elvégezhessék a katéter behelyezését. A kemoterápia kezdetét illetőleg augusztus 23-ában állapodtak meg orvosával.
Erzsébetnek nem voltak fájdalmai. Nagyon rosszul viselte azonban, hogy a szervezete annyira megtelt folyadékkal, hogy a teste a melléig feldagadt, hordószerűvé deformálódott. Mivel csak ülni tudott, egyre kevesebbet aludt. Július 30-án reggel a labormintát a háznál levevő háziorvos sürgősségileg beutalta a Fejér megyei kórházba. Erzsébetet befektették a nőgyógyászatra. Gyula napközben műszakban volt, másnap délután bement hozzá.
- Feladom, Gyula  mondta neki Erzsébet. A férj beszélni akart az ügyeletes orvossal, de nem találta. Másnap ugyanígy járt, a recepciós szerint az ügyeletes orvosnak családi okok miatt el kellett távoznia.
Bedő Gyula zaklatottan ért haza. Azonnal felhívta a háziorvosukat, próbáljon meg valamit megtudni felesége tényleges állapotáról. A doktor szerdán és csütörtök folyamán is próbálkozott, este hétkor üzent, hogy mindaddig nem járt sikerrel, de pénteken reggel még próbálkozik. Gyula reggel üres csörgést hallott vissza Erzsébet mobiljából. Kilenckor a háziorvos telefonált, hogy Erzsébet reggel meghalt.
Gyula a kórházban végre találkozott egy orvossal.
 Doktor úr, megfulladt a feleségem?  kérdezte a fehér köpenyest.
 Nem, összeomlott a vérkeringése  jött a válasz.  Az asszony testét már elvitték. Gyula a hétvégét egyedül töltötte, tizenéves gyerekeinek, akik rokonoknál voltak e napokban, még nem szólt. Hétfőn szerette volna megnézni Erzsébet holttestét.
 Nem lehet, sokan várnak  kapta a választ a patológián. Érdeklődésére azt felelték, legkésőbb másnap biztosan meglesz a boncolás, s kiderül, mi is volt a tényleges halálok.  Közben kitöltötte a papírt a hamvasztásról, a befizetendő összegről.
Később a temetkezési vállalkozónál megtudta, hogy Erzsébetet mégsem boncolták fel. A halottvizsgálatot végző orvos a nem szükséges rubrikába tett ikszet. Erzsébetet elhamvasztották, eltemették. Élt harmichat és fél évet.
Bedő Gyula a három hónap történéseiből több mindent nem fogad el, de panaszt nem akar tenni. Minek, kérdi. Nincs értelme. Úgysem derül ki az igazság. Kár, hogy már egy pillantást sem vethetett a feleségére. Kár, hogy nem tudott elbúcsúzni tőle. Kár, hogy nem kapott megfelelő tájékoztatást, kérdéseire választ. Végezetül kár, mondja, hogy ő egy szegény ember, akinek nem telt folyamatos jelenlétre, pénzes borítékra.
 Nem vádolok én senkit  teszi még hozzá.  Csak nem bírom megszokni a gondolatot, hogy valaki ilyen gyorsan és így múljon el a világból.
Bedő Gyula még várja a zárójelentést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!