Mi lesz a mozik sorsa?

Székesfehérvár - A Petőfi és a Köztársaság mozi ügyéről valamint vezetői pályázatok kiírásáról tárgyalt az önkormányzat kulturális és turisztikai bizottsága.

Gábor Gina

Lapunkban már beszámoltunk arról, hogy a kulturális bizottság korábban azt javasolta: írjanak ki pályázatot az évek óta elárvultan álló moziépületek kulturális célú hasznosítására. (A pályázat  szövegéről a grémium következő ülésén esik szó.) Ám az ügy kapcsán a bizottság ma újra megvizsgálta azokat a terveket, amelyek még 2001-ben születtek arról, miként lehetne a mozikat átalakítani. Meghívták a tervezőt, Csutiné Schleer Erzsébetet, hogy tájékoztatást adjon a hat éve született elképzelésekről.  Azóta az épületek állaga tovább romlott, pedig a belvárosi ingatlanokat kiválóan lehetne kulturális szempontból hasznosítani  derült ki a tájékoztatóból  ez  csak elhatározás és pénz kérdése... Egyszerűbb ügy a  Petőfi mozié, amelynek épületében négy lakás is van, ám ezek tulajdonosa az önkormányzat,  így megszüntethetők: főként,  mert mindegyik rossz állapotban van... Az épület ugyan lepukkant, de állapota statikailag megfelelő, nem kell bontani, csak felújítani. A terv szerint a megszüntetendő lakások függőfolyosóra néző, összenyitott helyiségei és az egykori  moziszárny nagyterme az átriumként,  üveggel fedett belső udvar köré szerveződhetne: így az épület több célra használható  mozgatható paravánfalakkal   könnyen átrendezhető, többfunkciós kulturális központ lehetne: moziként, képtárként, stúdióbeszélgetések színtereként egyaránt jó  helyszín... Az épület hátul, a Pelikán udvar felé is megnyitható. A Köztársaság mozi ügye már bonyolultabb, holott ott kialakítható volna példáúul egy hangversenyterem, amire a városnak régóta igénye lenne. Ám szükség volna  a tömbbelső feltárására: mert most nincs lehetőség arra, hogy díszletet, vagy  hangszereket, bármit az épületbe szállítsanak,  a parkolás is nehezen oldható meg. Ezért  a városrendezési   terveket is át kell tekinteni. Ráadaásul a Köztársaság mozi felett magánlakások vannak: az  átalakítást a tulajdonosokal egyeztetni kell...  A bizottság két tartózkodással úgy ítélte meg: ezeket az ingatlanokat nem szabad eladni, és keresni kell a lehetőséget arra, hogy  pályázatok révén is  korszerű kulturális intézményekké alakítsák az epéületeket.
Az igazgatók megbizatása a  Szabadművelődés Házában  és a Vörösmarty Színházban hamarosan lejár: pályázatokat kell kiírni a posztok betöltésére. A Szabadművelődés Háza estében  a felhívás szövegét elfogadták, ám a Vörösmarty Színház vezetői posztjára kirandó pályázatról csak a jövő héten döntenek. A színház esetében vita van arról: mikor járjon le eztán a direktor megbizatása: 2012 december 31-én vagy augusztus 1-jén?  Tekintve, hogy a teátrumok évadban és nem évadban gondolkodnak _  mindkét időpont mellett éás ellen akadnak érvek. A pályázat pontos szövegéről is a jövő héten döntenek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!