A pákozdi csatakiáltások máig visszhangzanak

Székesfehérvár - A győztes pákozdi csata napja örökre bevésődött nemcsak a történelemkönyvekbe, de az emlékezetbe is. Idén ismét rendezvények sora segíti a méltó ünneplést. A megemlékezések arra is alkalmat adnak, hogy a katonaság megmutassa magát és tevékenységét.

feol.hu

Gróf Batthyány Lajos születésének 200. és a pákozd-sukorói csata 159. évfordulója nem csak a történelem felidézésére, de a társadalmi összefogásra is  alkalmat ad. A rendezvénysorozat részleteit sajtótájékoztatón ismertették a szervezők.  Warvasovszky Tihamér, Székesfehérvár polgármestere, a Honvédség és Tásadalom Baráti Kör helyi szervezetének elnöke hangsúlyozta, a Batthyány emlékhét és a pákozdi csata megünneplése országos szinten is fontos rendezvény, nagyban hozzájárul a hagyományok ápolásához. Emlékeztetett rá, a 150. évforduló alkalmából   sokféle kezdeményezés indult el, ezek nagy része mára megvalósult. Ilyen a Pákozdi Katonai Emlékhely is. A politikus bejelentette, kezdeményezi, hogy a jövőre esedékes 160. évforduló méltó megünnepléséhez a város és a megye minden szegmense fogjon össze.
Az idei ünnepség 28-án, Sukorón a Batthyány Emlékhét központi rendezvényével indul, a Pákozdi Katonai Emlékhelyen a szárazföldi haderő napját tarják, Haditanács 2007 címmel a honvédelem aktuális kérdéseiről kerekasztaltanácskozást tartanak, 29-én a pákozdi emlékhelyen koszorúzásokkal, Huszárkavalkáddal folytatódik az ünnepség, a csata felidézését hagyományörző csoportok bemutatója segíti.
   Tömböl László altábornagy, az Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője rámutatott, az alkalmat arra is felhasználják, hogy bemutassák a honvédség tevékenységét és feladatait, s igyekeznek minél inkább megszólítani a fiatal korosztályt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!