2004-ben robbant a hír: Ocskaynak baj van a szívével!

FMH - 2004-ben bombaként robbant a hír: a tehetséges játékos pályafutása veszélybe került szívproblémái miatt. A Fejér Megyei Hírlap több esetben is írt a játékos állapotáról. Most is megkérdeztük orvosait.

feol.hu

A tragikus hirtelenséggel elhunyt Ocskay Gábor orvosait is megkérdeztük, elsőként dr. Lózsa Ágnes megyei sportfőorvost: 
- Négy évvel ezelőtt a szokásos orvosi ellenőrzés során az EKG olyan eltérést mutatott, amelynek alapján nem adtam meg az engedélyt Gábornak a további versenyzéshez. Ezután került ő a sportkórházba, ahol teljeskörű kardiológiai kivizsgáláson esett át, hasonlóképpen a pécsi kardiológiai klinikán is. Négy éven keresztül rendszeres kardiológiai felügyelet mellett a sportkórház engedélyével versenyzett. Tavaly jelent meg nálunk a pécsi klinika leleteivel, s ezek alapján kapott ismét engedélyt. Sajnos ez a fajta ingerületvezetési zavar időnként látszik az EKG-n időnként nem, az ő esetében négy éve tűnt fel először. 

Megkerestük a pécsi kardiológiai kilinikát is, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, a család kérésére nem nyilatkoznak a tragédiáról. A Sportkórház későbbre ígért tájékoztatást, valószínűleg közlemény formájában teszik meg. 

A Fejér Megyei Hírlap írta...
 
2004. szeptember 25.
 
Ocskay Gábor pályafutása veszélyben
 
Székesfehérvár - Szomorú és egyelőre felfoghatatlan az, ami ifjabb Ocskay Gáborral, az Alba Volán –FeVita jégkorongozójával történik a napokban. A válogatott centernek baj van a szívével. A népszerű „Csicsó” vizsgálatról vizsgálatra jár, de úgy tűnik, az eredmények sok jóval nem kecsegtetnek. Az első vélemények szerint a játékosnak fel kell hagynia az aktív sportolással. Az egész kálvária egy egyszerű EKG-vizsgálattal kezdődött, majd az eredményeket látva a szakemberek további vizsgálatot javasoltak. Az első diagnózis szívnagyobbodásról szól… Persze Ocskay egyelőre nem adja fel a reményt és több specialistával is megvizsgáltatja magát. Csak remélni lehet, hogy ez az egész nem is annyira súlyos és a centert hamarosan viszontlátjuk a jégen. Vasárnap a Volán a Fradi ellen játszik, Ocskay nélkül. Biztos, hogy a társakat is megviseli, ami társukkal történik, de éppen ezért hajtani kell, Csicsóért is…
 
2004. szeptember 27.
 
„Kövér” gázzal nyitottak

A nyitányon: Alba Volán-FeVita-FTC 5-1 (3-0, 0-1, 2-0)
 
Székesfehérvár - Tegnap az Alba Volán-FeVita-Ferencváros mérkőzéssel megkezdődött a jégkorong Borsodi Liga 2004-2005-ös szezonja. A fehérváriak különösebb megerőltetés nélkül nyertek.
Ocskay, Palkovics, Ondrejcik - három játékos, három fontos láncszem a gépezetben. Az albások nélkülük kezdték a bajnokságot, hiszen mindhárman sérültek, vagy betegek. Főleg Ocskay esete rázta meg a hazai társaságot, hiszen a válogatott centerről kiderült, hogy a szívével problémái vannak, így egyelőre nem sportolhat. Ilyen előzmények után érthetően nem túl jó hangulatban kezdődött a Fradi ellen az összecsapás….
 
2004. szeptember 28.
 
Remény a visszatérésre

Ocskay Gábor vizsgálatról vizsgálatra jár és nem adja fel
 
Székesfehérvár - Arca fáradt és beesett. Figyeli a többieket, akik a Fradi ellen küzdenek a jégen. Ifjabb Ocskay Gábor, az Alba Voná-FeVita jégkorongozója szívproblémák miatt nem léphet jégre.
Villámcsapásként érte a hír a játékost, a családját, majd a közvéleményt. Az egyik legjobb magyar hokisnál a múlt héten diagnosztizáltak szívnagyobbodást és az orvosok azt javasolták, a center hagyja abba játékot. Ocskay nem adja fel, most vizsgálatról vizsgálatra jár, hisz benne, hogy visszatérhet a jégpályára.
- Ha jól sejtem alaposan átgondolta az utóbbi napok történéseit.
- Valóban, rengeteg dolog megfordult a fejemben, alig aludtam valamit és három kilót fogytam. Olyan pofont kaptam az élettől, amire nem lehet felkészülni. Megpróbálok optimista lenni, abból a szeretetből merítek erőt, amelyet az utóbbi napokban kaptam a családomtól, a barátoktól és az ismerősöktől. Rengetegen próbálnak segíteni, egészen egyszerűen nem tehetem meg, hogy lógatom az orromat. Huszonöt éves pályafutásomat nem most és nem ítgy szeretném befejezni.
- Tud pihenni, van valami, ami elvonja a figyelmét erről az egész kálváriáról?
- Sajnos nem nagyon történtek velem az utóbbi időben pozitív dolgok. Huszonnégy órát jár az ember feje és azon gondolkodik, hogy miért történik ez vele. Szombaton elmentem moziba, de azt sem tudtam, hogy a film, amit nézek, miről szól Egyelőre sajnos nem tudok másra gondolni. Megpróbálom ezt az akadályt átlépni, kijárok edzésre is, jégre megyek, de természetesen nem edzek olyan intenzitással, mint korábban.
- Ha jól tudom, ennek a betegségnek eddig jele nem volt.
- Az elmúlt években semmit nem tapasztaltam, ami erre utalt volna, állandó orvosi kontroll alatt állunk. Sokan azt mondják, hogy milyen szerencsés vagyok, hogy a bajt észrevették időben. Az éremnek két oldala van, ha be kell befejeznem a pályafutásomat, akkor lehet, hogy pár év múlva tényleg örülök; majd neki, hogy rábukkantak ere a problémára. Jelenleg azonban még kapaszkodom az utolsó szalmaszálba is és hiszem, hogy van remény. Az biztos, még nem adom fel!
Tegnap Ocskay Gábor Pécsre utazott a helyi klinika specialistájához. Dr. Papp Lajos professzor egyelőre a betegség alakulásának okait szeretné megtudni, annyi bizonyos, hogy a válogatott játékosra a következő napokban további vizsgálatok várnak. A szakember szerint még nem teljesen biztos, hogy Ocskaynak be kell fejeznie a pályafutását. Két hét múlva okosabbak leszünk.
 
"Nagyon boldog vagyok, hogy folytathatom a pályafutásom" - nyilatkozta Ocskay lapunknak 2004 októberében -  Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: A Fejér Megyei Hírlap írta

 
2004. október 29.
 
Csata a megyeszékhelyen
Ma, 18 óra: Alba Volán-FeVita-Dunaújvárosi AC-Invitel
 
Székesfehérvár - Ismét duplán nyerhet az, aki sikert arat a mai Alba Volán-FeVita-Dunaújvárosi AC jégkorongmérkőzésen, hiszen az összecsapás az Interliga sorozatba és a Borsodi Ligába is beszámít.
Ebben a szezonban egyszer már randevúzott a két együttes, akkor Dunaújvárosban a fehérváriak biztos sikert arattak. Azóta történtek változások mindkét oldalon.
A székesfehérváriak például azt sajnálhatják, hogy gólfelelősük, Kövér Gábor vírusos fertőzés miatt Szlovákiában kezelteti magát, így nem léphet jégre. Ocskay Gábor decemberig pihen, csak akkor derül ki, hogy a center folytathatja-e pályafutását. A többiek egészségesek, bár szeptember vége óta tizenhárom mérkőzést játszottak, így érthető, hogy némileg elnyűttek…
 
2004. november 25.
 
Ocskay visszatérhet!
A center a pénteki Magyar Kupa döntőben még nem lép jégre
 
Budapest - Pénteken, 19 órakor Fejér megyei résztvevőkkel rendezik a jégkorong magyar Kupa döntőjét Dunaújvárosban. Ebből az alkalomból tartott a DAC-Invitel vezetősége sajtótájékoztatót a fővárosban.
Sokadik DAC-Invitel-Alba Volán-FeVita kupadöntő következik. Az utóbbi években rendre a dunaújvárosiak vitték el a pálmát, akár Miskolcon, akár Debrecenben, vagy a Megyeri úton rendezték a finálét. Ezúttal hazai pályán léphetnek jégre Ladányiék, mégpedig az ősi rivális Alba Volán-FeVita ellen. Kőhalmi Tibor, a DAC szakosztályvezetője biztos benne, hogy teltház várja a csapatokat:
- Amikor nyáron a megújult vezetés megkezdte a munkát, három fő célt tűzött ki maga elé. Elsőként jó csapatot szerettünk volna építeni, aztán bővíteni a szponzori kört, valamint érdekes, színvonalas eseményeket Dunaújvárosba hozni. Most az MK-finálét nálunk rendezik és bízom benne, hogy ezúttal már nem csak szoros mérkőzést játszunk a Volánnal, hanem sikerül legyőzni a fehérváriakat.
Idősebb Ocskay Gábor, az albások szakosztályvezetője persze másban reménykedik:
- Az utóbbi időben sérülések és betegségek tizedelték a csapatot, Rajz, Svasznek és ifjabb Ocskay Gábor továbbra sem játszhat. Ennek ellenére szoros mérkőzést várok és remélem sikerül megszakítanunk az utóbbi évek tendenciáját és sikerrel térünk haza Dunaújvárosból.
A mérkőzésre már csak álló helyre kaphatóak a jegyek 300, illetve 500 forintos áron. Székesfehérvárról két szurkolói busz indul a 19 órakor kezdődő kupadöntőre a Piac térről, 17.30-kor. A helyeket érkezési sorrendben lehet elfoglalni.
A lelkek és a szívek biztosan erősödni fognak a fehérvári együttesben. A szívproblémák miatt két hónapot kihagyó ifjabb Ocskay Gábor a legutóbbi vizsgálatok szerint visszatérhet az együttesbe és hétfőtől már a csapattal készülhet. A center megkönnyebbülten nyilatkozott:
- Nagyon boldog vagyok, hogy folytathatom a pályafutásom, el sem tudom mondani mennyire várom, hogy ismét mérkőzést játszhassak. Persze vissza kell fogni magam, a fokozatosság elvét betartom, de hétfőtől már tréningezhetek és ez a fontos. Az utóbbi napok vizsgálatai némileg megviseltek, de ez már a múlt, előre tekintek. Szeretnék még ebben az idényben sokat segíteni a Volánnak.
 
2004. november 30.
 
Rangadó Székesfehérváron
Ma, 18 óra, Interliga: Alba Volán-FeVita-Acroni Jesenice
 
Székesfehérvár - A jégkorong ünnepe, a Magyar Kupa döntője után folytatód a „dolgos” hétkö

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!