Bulvár

2016.09.24. 16:40

Vidámság és lazulás, vagyis zenél a ska

SZÉKESFEHÉRVÁR - Alighanem országos jelenség, amit Fehérváron, a Fezenen többször tapasztaltunk. Ha olyan helyen jártunk, ahol óriási hangulat volt, sejthettük, hogy épp a Pannonia Allstars Ska Orchestra zenél...

Silye Sándor

A hangulat adott az első perctől kezdve: a csapat jókedvvel muzsikál, a nézőtéren láb nem marad egy helyben. A skazene már csak ilyen, a zenekar meg pláne. Mert a Pannonia Allstars Ska Orchestra tagjai számára skaland az élet...

- De még mennyire, hogy az! - mondta Tóth Kristóf, a zenekar énekese, vezetője, lelke, motorja. - A műfaj átlengi az egész életünket, ebben az értelemben a földünk a Ska föld, bolygónk a Ska bolygó. A zenekar élete kalandos, vagyis skalandos, életünk során már 21 országban játszottunk, klubokban, fesztiválokon. Mindig, minden helyszínen történt velünk valami érdekes, vicces vagy fárasztó dolog.

Fotó: Koppán Viktor

- Miért a skát választottátok hajdanán? Hiszen országunk aligha nevezhető a ska boldog szigetének...

- Pont azért, mert nem ez a zenei stílus volt a jellemző, de mégis szerettük volna megismertetni itthon ezt a zenét a széles néptömegekkel. Ráadásul nem az általában vett skazenére gondoltunk, hanem jamaikai változatára. Az 50-es években Jamaicában kezdődött a műfaj hódítása, a 70-es években ez átkerült Angliába, majd Amerikába. Nálunk a legtöbben az angol hullámhoz kötötték a skát, mert nem ismerték a gyökereit. Ezen akartunk változtatni, klasszikusokat játszottunk, elmondtuk e zene eredetét. Saját dalainkat is meghatározta az ősi stílus, de később bevontuk az új trendeket, a rocksteadyt, a reggaet. A saját zenei ízlésünket is beletettük, így lett benne jazz, funk, a környező országok muzsikája és a mi népzenénk is.

- Meglepett, hogy e műfaj ennyire hatott itthon?

- Lehet, hogy jókor voltunk jó helyen. Amikor nekibuzdultunk, nem volt jellemző, hogy ennyire intenzív jelenlét van a színpadon, az élet-igenlő zenei stílus sem volt annyira menő akkoriban. Egy űrt töltöttünk be, ezért sikerült gyorsan elindulnunk a kezdők nem könnyű útján. A reggae is új volt a füleknek. Ma meg azért nehezebb a helyzetünk, mert elektronikussá, digitálissá lett a popzene. Szerencsére élőben továbbra is meggyőző a stílus, és mi igyekszünk felhívni a figyelmet a zenénk értékeire.

- Ma a könnyedsége miatt lenne tere a skának, nem?

- Az életvidámsága miatt hódíthatna éppen, de a szövegeink azért ennél összetettebbek. Alapvetően kontrasztos a világunk, arról énekelünk, ami körülöttünk van, az meg nem túl vidám... Persze vannak laza, nem sok gondolkodást igénylő bulizós szövegeink, és vannak kritikus dalaink egyaránt.

- A ska világzene lehetne...

- Sok világzene-fesztiválon játszottunk már. Tágabb értelemben a világzenéhez sorolható a ska, bár a mi dalainkban csak nyomokban fedeztető fel az autentikus népzene.

- Lehet, hogy a világ nem jön Budapestre a PASO miatt, de a PASO már járt a világ 21 országában. Hogy vagytok a világhírrel?

- Folyamatosan dolgozunk rajta... Idén is lesz egy holland, német, cseh turnénk, de jártunk már ebben az évben Írországban és Angliában. Írország csak most került fel a PASO térképére, érdekes fesztiválon vettünk ott részt. Az egészet úgy kell elképzelni, hogy a ska-utcában voltak kocsmák, ott játszottak a zenekarok, este pedig jött a közös nagy buli, aminek mi voltunk a záróakkordja. Másnap a London International Ska Fesztiválon játszottunk, ahol nemcsak a fellépők, de a közönség is nemzetközi volt. A műfajon belül szerencsére ismertek vagyunk a világban, dolgoztunk egy híres amerikai ska-kiadóval, Európában pedig egy nagy német lemezcég karolt fel bennünket. Minden jó, mindennel meg vagyunk elégedve, tesszük a dolgunkat. Mégpedig jókedvvel, mert tudjuk: skaland
az élet!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!