Bulvár

2010.10.06. 12:31

Tony Curtis magyar emléktárgyakat is vitt magával a túlvilágra

FMH - Las Vegasban temették el a magyar származású világhírű filmszínészt, Tony Curtist, aki mellé egy útitáskát helyeztek el, ebbe pedig magyar emléktárgyak is kerültek.

MTI

A ceremónián a magyar kormányt Bokor Balázs Los Ageles-i főkonzul képviselte, aki átnyújtotta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter részvétlevelét.
A Palm Green Valley Temető kápolnájában több mint 400 meghívott - a falakon kívül kétszer ennyi ember - vett részt a búcsúszertartáson, amelyen a méltató beszédek mellet zsidó imádságok hangzottak el, és levetítettek egy, a színész filmjeinek derűs részleteit felvillantó filmet.
A ravatalozót, amelyben kivetítették Tony Curtis fiatalkori képét, a művész hét festményével díszítették fel. Az elhunyt koporsóját amerikai zászló borította.
"Meg fogod csinálni! Ne törődj azokkal a fickókkal! Nekem ugyanezeket mondták, amikor idejöttem" - idézte fel gyászbeszédében a pályája elején a mentorától, Tony Curtistől kapott biztatást Arnold Schwarzenegger, Kalifornia kormányzója. Az egykori Terminátor gyámolítást kapott az elhunyt sztártól, amikor Hollywoodban lenézték idegen hangzású neve és akcentusa miatt.
A színészt az első házasságából született lánya, Jamie Lee Curtis könnyek között "kis mesügének" (kis kelekótyának) nevezte.
"Valamennyien kaptunk tőle valamit. Én megkaptam tőle a kötődés iránti kétségbeesett igényét" - mondta szeretetteljesen tréfálkozva a lány.
"Mindig, egészen a végig azon törte a fejét, hogy hogyan szerezze vissza a jogosítványát" - mondta a ceremónián Jill Vandenberg-Curtis, aki utolsó, hatodik feleségeként 16 évig élt együtt vele. Az özvegy elárulta, hogy Tony Curtist autóskesztyűben, fehér pulóverben és kedvenc Armani sáljában temették el. Utolsó útjára az elhunyt, aki sokat járta a világot, "magával vitt" egy utazótáskát, amelybe egyebek mellett három magyar emléktárgyat is elcsomagoltak: egyet  a Dohány utcai zsinagógából, egyet édesapja szabószerszámai közül és a magyar kormánykitűntetését.   
Az özvegy elmondta, hogy Tony Curtis büszke volt magyar származására.
A gyászszertartáson Bokor Balázs főkonzul átnyújtotta Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás miniszter levelét, aki a magyar művésztársadalom, valamint a maga nevében részvétéről biztosította Jamie Lee Curtist.


"A Magyar Köztársaság Érdemrend tiszti keresztjével kitüntetett, kiváló színművészt nemzetünk egésze mély fájdalommal gyászolja" - írta levelében a miniszter.
"Tony egyszer azt mondta, hogy minden magyar a rokona, hiszen ő is magyar. Csodálatra méltó, amikor valaki, ha elérte a legnagyobb hírnevet, még mindig örömmel gondol gyökereire" - hangzott a Los Angeles-i főkonzulnak az özvegyhez intézet levele, amelyet a ceremónián személyesen nyújtott át.
"Igen, ő magyar is volt! Segített abban, hogy Magyarország imidzsét erősítse promóciós filmekben. Magyarország arca volt. Komolyan érdeklődött családja magyar zsidó öröksége iránt. Anyagi támogatással járult hozzá az 1859-ben épült budapesti zsinagóga újjáépítéséhez, amely megsérült a II. világháború ideje alatt. 1998-ban létrehozta az Emmanuel Alapítványt, és tiszteletbeli elnöke lett. Ez a szervezet magyarországi zsinagógák és zsidó temetők helyreállítását és megőrzését tűzte ki céljául. Tony Curtis a Holokauszt 600 ezer magyar áldozatának dedikálta az Alapítványt" - írta Bokor Balázs, hozzátéve: "Most együtt gyászoljuk a filmtörténelem e kiváló és felejthetetlen legendáját, aki számunkra népünk szimbóluma is volt"
A gyászszertartást a temetés és a Las Vegas Stripen, a Luxor szállodában 200 főre megrendezett tor követte.
Tony Curtis koporsóját jelképesen heten "vitték" (valójában görgették) utolsó útjára. Köztük volt Kirk Kerkorian üzletember, Kirk Douglas színész, Phyllis McGuire énekes és Gene Kilroy, az elhunyt közeli barátja, a Luxor egyik vezetője.
A Van, aki forrón szereti és A megbilincseltek Oscar-díjra jelölt sztárja 85 éves korában hunyt el nevadai otthonában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!