Bulvár

2016.10.10. 16:25

Régészeti érdekességek

Pápa - Az egykori városfal nyomvonalának felfedezésére indultak azok, akik részt vettek a Gróf Esterházy Károly Múzeum hétvégi programján. A régészeti séta a Múzeumok őszi fesztiválja helyi rendezvénysorozatának részét képezte.

Molnár Tímea

A városi túra a Kékfestő Múzeumtól indult, az első kapcsolódási pont a városfalhoz pedig a Böröczky-dombi gyógyszertárnál volt. A feltételezések szerint itt volt a középkori három városkapu közül az egyik, a Veszprémi-kapu. A palánkokból álló, a települést övező védfal lejjebb, a domb alján fordult be a kastély felé és húzódott végig a mai Tókert helyén álló akkori vízterület mellett. Régészeti leletek a Ruszek-köznél és a katolikus iskolánál utalnak a fal jelenlétére - mondta el Péterváry-Szanyi Brigitta régész.

Péterváry-Szanyi Brigitta  erre is elkalauzolta az információkban gazdag régészeti túra résztvevőit, miközben elmondta nekik, hogy ez a nyomvonal a Bástya-lakótelep építése során került elő

Szavai alapján az Esterházy-kastély helyén korábban álló várnál a várfal és a városfal kettős védelmet jelentett, amelyek a volt pártháznál egyesültek. Itt volt a Győri-kapu - ezt nemcsak vélelmezik, hanem ásatások alapján állítják is a szakemberek. Ettől a ponttól a Török Bálint utca felé futott tovább a városfal, ráfordulva a Kis tér irányába. Ezen a területen az idők során kövekkel, téglákkal megerősített, rétegzett védelmi vonal mentén később lakóházak épültek. Nyomokra nem bukkantak, de a vonatkozó földrajzi, gazdasági, építészeti, hadászati és kereskedelmi ismeretek alapján a régészek úgy vélik: erre lehetett a harmadik városkapu, a Borsosgyőri - tájékoztatta az érdeklődőket a pápai múzeum munkatársa.

A tűzoltóság épülete mellett a mai napig jól láthatóak az egykori városfal kövekkel megerősített maradványai

 

A Kis térről a tűzoltósághoz, az Irhás-közhöz sétáltak át a régészeti túra résztvevői. Az errefelé közlekedők nap mint nap elhaladhatnak a kövekkel megerősített városfal jól látható maradványai mellett. Péterváry-Szanyi Brigitta is erre kalauzolta a kis csoportot, közben elhangzott: a nyomvonal a Bástya-lakótelep építése során került elő. A tűzoltóságot jobb oldalról határoló fal mentén az Árok utcára vezetett az útvonal, ami már az utolsó szakaszt is jelentette, hiszen a séta a Március 15. téren ért véget. Közben az Árok utcában érintették azt a pontot, ahol emléktábla jelzi a városfalnak ezen a helyen állt körbástyáját. Majd a Március 15. téren a kenyérboltnál kiderült, hogy a fal innen futhatott a régészséta kiindulási pontját jelentő Böröczky-dombhoz, a feltételezett egykori Veszprémi-kapu vonalába torkollva. A városi felfedezők az érdekes történelmi információkhoz térképet kaptak, ezen nyomon követhették, hogy merre haladnak a középkori városfal mentén. A térkép mellé színes városkép is járt, amit játék gyanánt puzzle-darabokból raktak ki a résztvevők.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!