Bulvár

2009.08.10. 05:58

Pislogjunk bátran, nem maradunk le semmiről!

Hamburg/Budapest - Az agy gondoskodik arról, hogy amikor pislogunk, semmi lényegesről ne maradjunk le. Ezt a tokiói egyetem kutatói kísérlettel is alátámasztották.

feol.hu

Nakano Tamami és kollégái filmnézés közben figyelték meg, ki hányszor pislogott. Az emberek átlag feletti gyakorisággal pislogtak egyszerre, méghozzá akkor, amikor nem történt sok minden a vásznon. Ily módon nyilvánvalóan a minimumra csökken annak a veszélye, hogy a szem becsukásával lényeges információkról maradjunk le - írták a kutatók a brit tudományos akadémia folyóiratában, a Proceedings of the Royal Society B című szaklapban.

Az ember pár másodpercenként pislog, ami általában fél másodpercet vesz igénybe. Így minden egyes percből mintegy hat másodpercről - tehát a tíz százalékáról - lemaradunk. Ezen felül az agy már a pislogás megkezdése előtt megszakítja az információk felvételét, hogy a rövid sötétség ne érjen el a tudatunkig, tehát úgy érezzük, mintha folyamatosan látnánk. 

A kísérlet tizennégy résztvevőjének egy Mr. Bean-vígjátékot, illetve táj- és állatfelvételek sorozatát kellett megnéznie. Kontrollként egy Harry Potter-hangoskönyv részletét is meg kellett hallgatniuk.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!