Bulvár

2016.10.07. 14:25

Négyen nyugodtak a kegyhelyen

Több hazai napilap és internetes portál is beszámolt arról, hogy a Fejér megyei Ercsiben ünnepélyesen átadták az újjáépített Eötvös-kápolnát.

Üröm az örömben azonban, hogy a teljesen felújított – és így a teljes pusztulástól, enyészettől megmentett felbecsülhetetlen értékű – római katolikus kápolna közepén elhelyezett jelképes sírfedlapot néminemű „hibákkal” tarkítva helyezték el. A bevésett felirat szerint:

„E kápolna altemplomában helyezték örök nyugalomra 1871-ben báró Eötvös Józsefet, Magyarország első kultuszminiszterét, 1858-ban Lilien Anna bárónőt, Eötvös József édesanyját, 1828-ban báró Lilien Józsefet.”

Az újjáépített Eötvös-kápolnát szeptemberben adták át ünnepélyesen

A fentebb idézett sorok azonban nem teljesen felelnek meg a valóságnak. Az 1828-ban épített és a Nagyboldogasszony tiszteletére felszentelt egyházi épületben – melyben ma már senki nem alussza örök álmát, mivel a többször kirabolt és feldúlt kápolna alatt még fellelhető csontokat az 1960-as években áthelyezték a város Eötvös Józsefről készült szobrának a talapzata alá – ugyanis nem pontosan ezen személyeket temették el. Anyakönyvi kutatásaim alapján egyértelműen megállapítottam, hogy anno nem hárman, hanem négyen nyugodtak a kegyhely altemplomában. Az ercsi, valamint a budapest-lipótvárosi és a pozsony-belvárosi római katolikus plébániák matrikuláinak a tanúsága szerint tehát a következő személyeket temették el itt:

1. Báró Lilien József (Eötvös József anyai nagyapja). Elhunyt – 74 éves korában, öregkori végelgyengülés következtében – Ercsiben, 1828. május 28-án, majd eltemették ugyanott.

2. Báró Lilien Józsefné született Szapáry Julianna grófnő (Eötvös József anyai nagyanyja). Elhunyt – 75 éves korában, öregkori végelgyengülés következtében – Ercsiben, 1831. július 31-én, majd eltemették ugyanott.

3. Gróf Vieregg Gyula (Eötvös József unokaöccse, Vieregg Károly gróf és Eötvös Julianna bárónő fia). Elhunyt – 1,5 éves korában, tüdővész következtében – Pozsonyban, 1839. december 23-án, majd eltemették Ercsiben, 1840. január 20-án.

4. Báró Eötvös József. Elhunyt – 58 éves korában, gümőkor következtében Pesten, az Erzsébet tér 10. szám alatt, 1871. február 2-án éjjel 11 órakor, majd eltemették az „Ercsényi kápolnai sírboltban”, 1871. február 6-án.

Eötvös József – 72 éves korában, szélhűdés következtében – Pesten, 1858. július 25-én délután 2 órakor elhunyt édesanyjának, báró Eötvös Ignácné született Lilien Anna bárónőnek a földi maradványairól pedig azt kell tudni, hogy azokat nem Ercsiben, hanem a Kerepesi úti temetőben, a mai Fiumei úti Nemzeti Sírkertben, 1858. július 18-án helyezték örök nyugalomra.

(Zárójelben megjegyezném, Eötvös József édesapja, az 1851. augusztus 21-én elhalálozott ifjabb Eötvös Ignác báró sírköve – és így a csontjai is – az Ercsitől légvonalban 19 kilométer távolságra lévő Velencén, a Meszlény sírkertben található.) Summa summarum, az ercsi sírtábla felirata így lenne helyes:

„E kápolna altemplomában helyezték örök nyugalomra 1871-ben báró Eötvös Józsefet, Magyarország első kultuszminiszterét, 1840-ben gróf Vieregg Gyulát, 1831-ben báró Lilien Józsefné született Szapáry Julianna grófnőt, 1828-ban báró Lilien Józsefet.”

Talán, egyszer, majd

(A szerző a történelemtudományok doktora)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!