Bulvár

2016.01.11. 20:02

Nagypapa és unoka különleges kapcsolata

Kisgyerek korában rengeteget időt töltöttek együtt, és ma már ugyan ritkán találkoznak, különleges kapcsolat köti össze Várkonyi Andreát és nagypapáját.

Munkatársunktól

A család legidősebb tagja idén ünnepli 100. születésnapját, és mentális frissességéről mi sem árulkodik jobban, mint hogy 10 unokája és 14 dédunokája nevét, illetve foglalkozását kívülről fújja.

Ugyan Várkonyi Andrea hatalmas családja az ország, sőt, a világ különböző pontjain él, azért mindig kerítenek alkalmat arra, hogy találkozzanak. A közös családi összejövetelekről nem hiányozhat a família oszlopos tagja, Pali bácsi sem, akit idén három gyermeke mellett 10 unokája és 14 dédunokája is felköszönt majd születésnapján.

Várkonyi Andi édesanyja egy héten többször is meglátogatja a nagypapát, Pali bácsit. Fotó: redlemon

- Hihetetlen: nagypapi idén lesz százéves! Ennél még nagyobb szerencse, hogy nemcsak fizikailag, de szellemileg is kitűnő állapotban van. Biztos vagyok benne, hogy ebben nagy szerepe van annak, hogy világéletében képezte magát: latin-görög-orosz szakos tanárként, filozófia egyetemi doktorként és fordítóként csodálatos útravalót adott nekünk - a tanulásra és önmagunk folyamatos képzésére „nevelt" minket - mondta el Várkonyi Andrea.

A televíziós egykori orvosként hozzátette: ugyan fontos szerep jut a géneknek, de az agyi öregedés folyamata ellen igenis fel lehet lépni, és erre talán a nagypapa a legjobb példa.

- Nagyon odafigyel az étkezésre, ebben édesanyám is segít neki, aki egy héten többször is ott van nála - ő gondoskodik arról is, hogy a vitaminok mellett ginkgo bilobával még jobban karban legyen tartva nagypapi agyi vérkeringése, ezáltal a memóriája se hagyja cserben. Erre ritkán van példa, ugyanis közel a százhoz kívülről fújja az unokák és a dédunokák nevét, foglalkozását, a gyerekek esetében pedig azt, hogy melyik iskolába járnak - árulta el a csinos műsorvezető, aki kiemelten fontosnak tartja az agyi egészséget.

Várkonyi Andrea nagypapája mindennap korán kel, a napi rutinja szerint megborotválkozik, rejtvényt fejt, rengeteget olvas, piacra és templomba is jár - korához képest tehát aktív életet él.

- A mai napig rengeteget beszélgetünk, ha csak tudok, leutazok hozzá és a szüleimhez Gyulára. Nagypapi néz engem a híradóban, néha még egy-két jó tanáccsal is ellát - tette hozzá a büszke tévés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!