Bulvár

2015.06.23. 09:34

Múltidéző - Kánikula háromszor: "forró" üzemekben

Juhász Béla vetette górcső alá 1978 nyarán a kánikulában a „meleg” munkahelyeket.

Kovácsné Hamberger Brigitta

Megérkezett az igazi nyári meleg – lassan talán tovább is áll. Örülnek neki azok, akik éppen ezekben a napokban töltik szabadságukat, bosszankodnak azok, akik borúsabb napokon voltak kénytelenek pihenni. Akik meleg munkahelyen dolgoznak a kánikulában, azok nem örülnek és nem bosszankodnak. Egyszerűen tudomásul veszik.

Napon harminc fokot mutat a hőmérő, árnyékban ötvenet... A martinkemencék árnyékában. Odabent 1600 Celsius-fokon fő az acélnak való, idekint 50 fok melegben főnek az olvasztárok. A kemence túlsó oldalán, ahol csapnak, még melegebb van.

– Most még jó, most még kapunk levegőt – mondta az egyik olvasztár –, de a délutános műszak borzalmas volt. Nem volt levegő a csarnokban.

Az egész kemencesoron egyetlen szódavíz automata van, az is rossz. Éjszaka romlott el, a szerelő tízre érkezett a helyszínre, fél tizenkettőkor még nem volt víz. Egy-egy melegebb napon egy olvasztár 15-20 liter vizet fogyaszt, amit ki is izzad. Három hűtőszekrény áll a dolgozók rendelkezésére, de meddig maradhat egy háztartási gép üzemképes egy olyan üzemben, ahol a rendkívüli hőhatások más megterhelés miatt még a kohászati berendezések is sűrűn hibásodnak meg?

A Betonútépítő Vállalat dunaújvárosi Főépítésvezetőségének két brigádja a Dunaföldvár-Cece-Simontornya közötti 61-es út építésén dolgozik. A pöfögő aszfaltkeverőnek, a kátrányos talicskának, a súlyos simítónak és a bőrből készült térdvédőnek nyoma sincs. Az útépítők tiszta sárga mellényben csak az igen korszerű aszfaltterítő géplánc kiszolgálásával foglalatoskodnak. Ami az útépítő múltból a régi, az a hőség.

Három évvel ezelőtt még gőzkemencébe lapáttal vetették a kenyeret Székesfehérváron a Palotai úti Kenyérgyárban. Ma három gáztüzelésű kemencébe szállítószalag veti be a tésztát, a kemence túlsó oldalán pedig szállítószalag dobja ki a ropogósra sült kenyeret. A sütőmunkás leg-alább két méterre dolgozik a hőség központjától és a csarnok szellőzése is kitűnő.

– Egy műszakban nyolcvan dolgozónk tíz ballon egyszázalékos só-szódavíz oldatot fogyaszt el, tehát fejenként nem többet három liternél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!