Bulvár

2012.02.23. 15:57

Mégsem halnak ki a férfiak

A korábbi feltevésekkel ellentétben nem fognak kihalni a férfiak: egy új elemzés szerint a speciális Y-kromoszóma nem fog eltűnni, mint ahogyan azt a kutatók eddig vélték.

MTI

Az evolúció több millió éve alatt számos alkalommal érte génveszteség az emberi kromoszómákat. Az elmúlt 25 millió évben azonban nem történt ilyen jelentős változás - írják amerikai kutatók a Nature című szaklapban. 

Az ember testi sejtjeinek magjában 46 kromoszóma van. Ezek közül 44 párosával áll, a fennmaradó két kromoszóma pedig az X- illetve az Y-kromoszóma.

A nők két X-kromoszómával, a férfiak pedig egy X- és egy Y-kromoszómával rendelkeznek. Csak a férfiaknak van  tehát Y-kromoszómájuk, amely a férfi ismertetőjegyek kialakulásáért felelős géneket hordoz. Az Y-kromoszóma az egyetlen az örökítőanyagban, amelynek nincsen ellentétpárja.

A kutatók szerint a nemi kromoszómák 200-300 millió évvel ezelőtt a "normális" kromoszómákból alakultak ki. Azóta ötször történt erőteljes, génveszteséggel társuló átalakulás.

Jennifer Hughes, a Massachusettsi Műszaki Intézet kutatója és munkatársai makákók Y-kromoszómáját vizsgálták meg, eredményeiket pedig összehasonlították az emberek és csimpánzok korábban elemzett mintáival.

Az Y-kromoszómák összehasonlításával a szakértők rekonstruálni tudták a fejlődésüket. Míg az emberek és a csimpánzok fejlődése csak hatmillió évvel ezelőtt vált el egymástól, az óvilági majmok - például a mamkákók - s az ember fejlődése már harmincmillió éve különvált.

Az utolsó, génveszteséggel társuló kromoszómaváltozás 25 millió évvel ezelőtt következett be, még azelőtt, hogy az ember fejlődésvonala elvált a makákókétól.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!